Till höger en terrängmodell över R:ekobyn som Fojab arktitekter tagit fram. Vid husvagnen är det Göran Sarner, Thomas Arnström, Anna Asplund, Malva Asplund och Ann Sarner.

Till höger en terrängmodell över R:ekobyn som Fojab arktitekter tagit fram. Vid husvagnen är det Göran Sarner, Thomas Arnström, Anna Asplund, Malva Asplund och Ann Sarner. Foto: Privat

Ekoby-projektet visade upp modellen för framtiden

Detaljplan ska ut på samråd i vår

RÖSTÅNGA. Planerna på en ekoby i Röstånga går vidare. I helgen visades en utställning om projektet på Röstånga turistbyrå. Där kunde nyfikna bland annat ta del av en modell av området.

Av
Jonas Lundin

R:ekobyn, som projektet heter, är tänkt att ge plats för 30-40 hushåll. Det har tagit ett tag, men nu är detaljplaneprocessen igång.

– Vi räknar med att detaljplanen ska kunna antas i årsskiftet 2019/20. Den ska ut på samråd nu i vår, säger Pia Månsson på Fojab arkitekter, som är med och medfinansierar projektet med sin tid.

Exakt när ekobyn kan stå klar är svårt att sia om. Föreningens hemsida anger en förhoppning att de första delarna av R:ekobyn kan stå klara 2021.

– Om man följer formalia, så skulle det i princip kunna vara klart då, men det är så mycket som ska landa. Det brukar ta lite längre tid, men ambitionen är att man ska ha det klart inom tre år, säger Pia Månsson.

R:ekobyn är tänkt att byggas på åtta hektar som nu är en äng med sluttning ner mot Lilla Bäljane å. Från högsta punkten har man utsikt mot vulkanresten och Natura 2000-området Jällabjär.

R:ekobyn är tänkt att byggas på åtta hektar som nu är en äng med sluttning ner mot Lilla Bäljane å. Från högsta punkten har man utsikt mot vulkanresten och Natura 2000-området Jällabjär.

För arbetet har R:ekobyn fått medel från EU:s jordbruksfond genom Leader Nordvästra Skåne med Öresund. Förutom Fojab arktitekter så är också Svalövs kommun med och medfinansierar med det kommunala planarbetet. Projektet stöttas även av många andra bland andra Röstånga Tillsammans, NSVA, Kraftringen, Coompanion Skåne och flera andra ideella krafter.

Publicerad 21 March 2019 11:30