Örjan Kristenson, en gång assistent åt världsberömda fotografen Christer Strömholm, kan bli den sista att ställa ut på Pumphusets fotovägg.

Örjan Kristenson, en gång assistent åt världsberömda fotografen Christer Strömholm, kan bli den sista att ställa ut på Pumphusets fotovägg. Foto: Örjan Kristenson

Fotolegendarens kopist kan bli sista fotografen på Pumphuset

12 bilder från 1978 till 2011 visas

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. En del av Pumphusets restaurang har fungerat som en utställningsyta för foto under den tid Niclas Lundblad drivit restaurangen. Nu byter restaurangen ägare (se nedan) och det är osäkert om fotoutställningarna kommer fortsätta.

Klart är i varje fall att det som kan bli sista utställningen nu sitter uppe. Det är fotografen Örjan Kristenson som visar 12 noga utvalda bilder ur en mycket omfattande produktion. De spänner mellan åren 1978 och 2011.

Örjan Kristenson, som är Landskronabo sedan förra året, var under flera år assistent och kopist åt en av de absolut mest kända svenska fotograferna: Christer Strömholm. I ett pressmeddelande beskriver Örjan Kristenson sitt förhållande till fotografi som ett kärleksförhållande som blossade upp under våren 1975, varpå tre år med ”en förtärande passion” följde. Då jobbade han som pressfotograf på tidningen Östra Småland.

Men glöden falnade och Örjan Kristenson tog brödjobb som busschaufför, fritidsledare och fiskare bland annat. Det var mötet med Christer Strömholm 1985 som åter tände lågan. Samarbetet med Christer Strömholm pågick till 1999, men Örjan Kristensson fortsatte med sitt eget fotograferande. Invigning av utställningen är det idag, torsdag 21 mars, klockan 18. Utställningen visas till och med den 5 maj.

Publicerad 21 March 2019 13:36