Eva Jönsson i hemvården är en av krafterna bakom månadsträffarna. Här får hon en svängom med Leif Winqvist.

Eva Jönsson i hemvården är en av krafterna bakom månadsträffarna. Här får hon en svängom med Leif Winqvist. Foto: Per Eeg-Olofsson

Musiken har blåst liv i Hvilans hemvårdsträffar

En gång i månaden blir det hög stämning på Enoch Thulins väg

LANDSKRONA. Hemvårdsträffarna i Hvilans hemvårdsområde förde en tynande tillvaro. Men sedan Pia Helgesson och Eva Jönsson tog över har de äldre strömmat till igen, och nu är det fullsatt i samlingslokalen på Enoch Thulins väg.

Av
Per Eeg-Olofsson

Oftast är det bara kaffe och kaka, men idag är det lite extra festligt. Pia Helgesson och Eva Jönsson har fullt upp med att servera smörgåstårta från serveringsvagnen. Det är en kort paus i musikunderhållningen, en musikalisk resa jorden runt som den sex musiker starka Landskrona ukuleleorkester bjuder på.

En gång i månaden ordnar Pia Helgesson och Eva Jönsson träff för hemvårdens brukare inom Hvilans hemvårdsområde – och inte bara dem förresten.

- Alla som har någon slags anknytning är välkomna, säger Pia Helgesson, som för dagen har sällskap av sina egna föräldrar på träffen.

Vid ett av borden sitter Ingvar Svensson, han är inte hemvårdsbrukare men väl granne med samlingslokalen och brukar se anslagen om träffarna som sätts upp på hissdörrarna.

- Jag har kommit hit ett år nu, det är kul att få något att göra, säger han.

Senast var det Landskronas ukuleleorkester som stod för musikunderhållningen, deras tredje spelning på träffarna. Lisa Nordengren och Katarina Nyström (närmast kameran) ingår i orkestern tillsammans med Roger Erdfelt, Sebbe Nyström och Paul Johansson.

Senast var det Landskronas ukuleleorkester som stod för musikunderhållningen, deras tredje spelning på träffarna. Lisa Nordengren och Katarina Nyström (närmast kameran) ingår i orkestern tillsammans med Roger Erdfelt, Sebbe Nyström och Paul Johansson. Foto: Per Eeg-Olofsson

Månadsträffarna i Hemvårdsområdet Hvilan är inget nytt, de har funnits i över tio år. Men innan Pia Helgesson och Eva Jönsson tog över blev det färre och färre på träffarna.

- Tidigare var det mer informationsträffar. Vi ville ha glädje och musik, säger Pia Helgesson och berättar att det nu är 20-25 personer som kommer på träffarna, många som tidigare slutat komma.

På vårens program står även dragspel och sång, musikquiz och bingo. Det brukar ordnas ett gemensamt midsommarfirande, och vid Lucia kommer en närliggande förskola förbi och lussar.

Det är Pia Helgesson (till vänster) och Eva Jönsson som är krafterna bakom träffarna. Det betyder att de får göra lite allt möjligt – som att servera smörgåstårta.

Det är Pia Helgesson (till vänster) och Eva Jönsson som är krafterna bakom träffarna. Det betyder att de får göra lite allt möjligt – som att servera smörgåstårta. Foto: Per Eeg-Olofsson

Initiativet kommer helt och hållet från hemvårdspersonalen själva, och kommunen ger inget ekonomiskt stöd.

- Det har inte behövts, säger Pia Helgesson.

- Vi tar 40 kronor i inträde och det räcker så att det till och med kan bli lite extra ibland – som smörgåstårta

Publicerad 21 March 2019 09:00