Vid årsstämman i maj ska Kågeröds Coop-medlemmar rösta om butiken ska gå upp i en större Coop-förening.

Vid årsstämman i maj ska Kågeröds Coop-medlemmar rösta om butiken ska gå upp i en större Coop-förening. Foto: Mats Stedt

Sammanslagning ska rädda Coop i Kågeröd

Blir del av Coop Kristianstad/Blekinge enligt förslag

KÅGERÖD. Coop-butiken i Kågeröd föreslås gå ihop med Coop Kristianstad/Blekinge. I maj ska medlemmarna rösta om det. ”Det här är det bästa som kunde hända”, säger butikschef Mats Stedt.

Av
Jonas Lundin

Butiken i Kågeröd drivs idag av Kågeröd Handelsförening Ekonomisk förening. Nu föreslår dess styrelse att föreningen ska gå upp i Coop Kristianstad/Blekinge.

Mats Stedt, vd för handelsföreningen och butikschef på Coop i Kågeröd, beskriver möjligheten som en skänk från ovan och ett måste för att butiken ska leva vidare.

– Det innebär otroligt mycket. Vi får en ekonomisk stark kraft i ryggen, som kan säkra butikens framlevnad och utveckling, säger Mats Stedt när Lokaltidningen ringer upp.

Butiken har ett investeringsbehov på minst åtta till tio miljoner kronor, främst på grund av nya lagkrav vad gäller till exempel nya kylar och frysar men också ett stort behov av fastighetsunderhåll.

– Vi har kollat alla andra alternativ, med banker och så vidare. Vi får inte de pengarna. Byn måste ha en butik, för att det inte ska bli en avfolkningsbygd med lägre markpriser och så vidare. Det här var som en skänk från himlen, säger Mats Stedt.

I och med den eventuella fusionen får Kågerödsbutiken tillgång till större finansiella muskler. Coop Kristianstad Blekinge har sammanlagt 18 butiker i Skåne och Blekinge och omsatte 2018 cirka en miljard kronor.

– Den här föreningen har i stort sett ställt om alla sina 18 butiker. Vi står på tur om våra medlemmar väljer att vi tar denna väg. Då får Kågeröd en otroligt fräsch butik jämfört med idag. Det går inte att jämföra. Allting blir nytt, säger Mats Stedt.

Fast anställd personal följer med in och medlemmar i Kågerödsbutiken förs automatiskt över. Förslaget ska upp på årsstämman i maj där medlemmarna tar beslut.

Mats Stedt har varit butikschef sedan 2011.

– Vi har haft det väldigt tufft ända sedan jag började, säkert innan min tid också, om man tänker på allt underhåll som måste ske och allt som hänt under tidens gång i form av brott. Vi har lyckats otroligt bra att öka omsättningen, vi har gått från cirka 13,5 miljoner till 20,1 på sju år. Det är en fantastisk bra omsättningsökning för ett samhälle med 1500 invånare, säger han.

Enligt planen kommer Kågeröd Handelsförenings verksamhet och medlemmar att bli en del av Coop Kristianstad Blekinge som övertar alla tillgångar och skulder.

Publicerad 25 March 2019 14:00