Gunilla Lervik Cutileiro ställer ut ungefär 24 målade ägg i en utställning på Svalövs bibliotek. Mestadels med motiv från den gigantiska medeltida Bayeuxtapeten, men också med bibliska motiv och lite mindre dramatiska motiv inspirerade av arkitekten och designern Josef Frank.

Gunilla Lervik Cutileiro ställer ut ungefär 24 målade ägg i en utställning på Svalövs bibliotek. Mestadels med motiv från den gigantiska medeltida Bayeuxtapeten, men också med bibliska motiv och lite mindre dramatiska motiv inspirerade av arkitekten och designern Josef Frank. Foto: Jonas Lundin

Gunilla närmar sig slutet på Bayeuxtapeten

Ställer ut målade ägg på Svalövs bibliotek även i år

ASK/SVALÖV. Det kan nog sägas vara ett udda projekt som Gunilla Lervik Cutileiro gett sig in på. Att måla av den 70 meter långa medeltida Bayeuxtapeten på ägg. Men det närmar sig slutet. På hennes numera traditionsenliga påskutställning på Svalövs bibliotek finns chansen att få del av den stora dramatiken i det lilla formatet.

Av
Jonas Lundin

Under ett bord i ateljén i hemmet i Ask ligger gåsägg redo att få färg på sig. På ett annat bord ligger ett antal redan klara, färggranna, många med mycket dramatiska motiv från en känd broderad väggbonad från medeltiden.

– Jag håller på att avsluta Bayeuxtapeten. Jag har hållit på med det i sex år, tror jag. Nu är de vid slaget vid Hastings. Ett år till, men sedan är de bilderna slut, säger Gunilla Lervik Cutileiro.

Bayeuxtapeten skildrar normandernas erövring av England år 1066 på ett 70 meter långt och cirka 50 centimeter högt broderi. 73 historiska händelser på cirka 35 kvadratmeter. Över 1500 föremål, varav mer än 600 människor. Det är mycket dramatik och brutala skeenden.

– Det blir häftigare och häftigare. Det är döda soldater, vissa är styckade, ett huvud ligger på ett ställe och benen på ett annat. Men jag kan inte göra det vänligare än vad det är. Det är ju ett krig, säger hon.

Det är sjätte året som Gunilla Lervik Cutileiro ställer ut målade ägg på Svalövs bibliotek. Liksom tidigare, är det mestadels motiv från Bayeuxtapeten, men också några andra motiv.

Stor dramatik i litet foprmat. Bayeuxtapeten målad på ägg, har blivit lite av Gunilla Lervik Cutileiros specialitet.

Stor dramatik i litet foprmat. Bayeuxtapeten målad på ägg, har blivit lite av Gunilla Lervik Cutileiros specialitet. Foto: Jonas Lundin

– Nu har jag också rätt mycket bibliska illustrationer som munkarna gjorde. Det här är odjuret i apokalypsen, säger hon och håller upp ett mycket dramatiskt ägg.

Ett monstruöst djur med horn. Hon tar upp ett annat ägg i blå nyans.

– De här är inspirerade av Josef Frank. De är lite vänligare.

Även om Bayeuxmotiven bara räcker ett år till, så kommer hon fortsätta med att måla ägg.

– Det har liksom blivit tradition på biblioteket att jag ska ha påskutställning. Det finns ju roliga medeltida bilder, som Albertus Pictor till exempel. Han är fantastisk. Det har jag tänkt på många gånger att göra på ägg, bibliska bilder som är väldigt humoristiska, som Jona och valfisken och sådana saker. Men jag vet inte än.

Utställning

Gunilla Lervik Cutileiro ställer ut målade ägg med motiv från bland annat Slaget vid Hastings.

När: 1-15 april under bibliotekets öppettider

Var: Svalövs bibliotek

Entré: Gratis

Äggen är också till salu. Hämtning av ägg sker den 15-18 april

Publicerad 27 March 2019 09:00