Bildtext: Julia Wilhelmsson började med bågskytte på sin födelsedag år 2016. Sedan dess har hon flera meriter, nu senast brons på JSM. Den här bilden är dock tagen utomhus vid tidigare tillfälle.

Bildtext: Julia Wilhelmsson började med bågskytte på sin födelsedag år 2016. Sedan dess har hon flera meriter, nu senast brons på JSM. Den här bilden är dock tagen utomhus vid tidigare tillfälle. Foto: Maarten van den Haak/Arkiv

Julia trotsade guldskräcken och vann brons

Röstångabon kom trea på JSM

RÖSTÅNGA. Lokaltidningen har tidigare skrivit om 17-åriga Röstångabon Julia Wilhelmssons framgångar i bågskytte. Nu har hon hållit sig framme igen. På JSM i Borlänge i helgen, tog bågskytten, som tävlar för Stockamöllans IF, brons.

Av
Jonas Lundin

Hon skjuter i klassen DB 16, för damer i åldern 16-20 år som skjuter i klassen barebow. Helgen innan hade hon tävlat i SM, där det inte gick lika bra. Bättre gick det alltså på JSM någon vecka senare, där Julia Wilhelmsson vann bronset.

– Jag har haft en väldigt turbulent innesäsong. Jag fick det som kallas guldskräck. Då klarade jag inte av att hålla upp min båge ens, utan jag släppte när jag kom upp med den lite. Jag har försökt öva bort det och träna väldigt mycket, säger hon.

Guldskräck är ett psykologiskt fenomen inom bågskytte. Det tar sig uttryck i att skytten är rädd för guldet, centrum av tavlan och det kan visa sig på olika sätt.

– För vissa är det att de inte kan sikta i det gula, att det går inte, hjärnan säger nej du får inte. För mig var det så att jag inte kunde dra upp min båge ens för att det var som en spärr som sa att nej, du kan inte, säger Julia Wilhelmsson som tävlar för Stockamöllans IF.

Fina prestationer på JSM för Stockamöllan IF. Alma Rosén kom på en femteplats i DB13 och Julia Wilhelmsson tog brons i DB16.

Fina prestationer på JSM för Stockamöllan IF. Alma Rosén kom på en femteplats i DB13 och Julia Wilhelmsson tog brons i DB16. Foto: Privat

– Jag var på bättringsvägen men sedan fick jag en dipp på SM igen, men sedan försökte jag hålla igen på JSM. Jag jobbar fortfarande på det.

Innesäsongen har precis avslutas och utesäsongen ska ta vid.

– Nu ska jag bara försöka satsa på fält, en annan bågskyttegren, så att jag till slut kan komma med i juniorlandslaget och få tävla på de större tävlingarna.

Fler framgångar för Stockamöllans IF

Även om inte Julia Wilhelmsson fick till det på SM, så kunde Stockamöllans IF fira andra triumfer där. Klubbens compoundlag bestående av Lars Fredriksson, John Gustafsson och Roger Jönsson, vann silver. Compoundskytten skjuter med en modern avancerad, hjulförsedd båge som kallas compoundbåge. Denna är försedd med sikte, stabilisatorer och dylikt. Compoundklassen är den enda klass som skjuter med förstorande sikte (scope).

På SM vann Roger Jönsson brons i HC 50.

I JSM kom klubbens debutant Alma Rosén på en fin femteplats i DB 13.

Publicerad 28 March 2019 09:00