Är det bättre att åka till Ven bättre än att flyga utomlands, som till den skotska ön Islay?

Är det bättre att åka till Ven bättre än att flyga utomlands, som till den skotska ön Islay? Foto på Ven: Maria Eklind/Foto på Islay: Yves Jusot

Ven eller skotska ön Islay - det är frågan

Kan röstas fram till bästa svenska alternativet till en resa utomlands

LANDSKRONA. I en tid där ”flygskam” har blivit ett begrepp och folk uppmanas att klimatkompensera sina flygresor, så är det flera företag med rälsbundna intressen, som lyfter fram tågets miljömässiga fördelar. Nu har SJ nominerat Ven i sin tävling ”Visa oss ditt fantastiska Sverige”, som ett av tio resmål, som kan röstas fram till bästa svenska alternativet till en resa utomlands.

Av
Jonas Lundin

Av tusen förslag på svenska klimatsmarta resmål, har en jury valt ut tio stycken resmål som man kan rösta på, varav Ven är ett. Ven nominerades ”för sitt öppna landskap som är perfekt för cykel- och vandringsupplevelser men också för sitt destilleri där man kan gå på whiskeyprovning”, står det i ett pressutskick från SJ.

Under perioden 21 mars – 3 april pågår omröstningen. Tävlingen finns på www.sj.se/fantastiskasverige

FAKTA:

Juryn har nominerat följande tio resmål som alternativ till utländska destinationer. Inom parentes är hur mycket koldioxid de svenska resmålen sparar jämfört med utländska liknande:

Stenshuvud – Karibien (1239 kg CO2)

Ven – Islay (263 kg CO2)

Mölle – Biarritz (402 kg CO2)

Borås – New York (890 kg CO2)

Åstol – Hydra (370 kg CO2)

Kosterhavet – Abel Tasman (3295 kg CO2)

Djäknesundet – Samos (449 kg CO2)

Sundborn – Giverny (333 kg CO2)

Skuleskogen – Tingvalla (388 kg CO2)

Trollsjön – Gardasjön (318 kg CO2)

SJ har jämfört koldioxidutsläppen tur och retur för de tio svenska resmålen (SJ snabbtåg plus anslutningsresor) med utsläppen för flygresa med vanlig flygplanstyp (från Arlanda) till det utländska alternativet. Utsläppssiffrorna grundas på uppgifter från Transportstyrelsen/Trafikverket, NTM, Vattenfall, SAS, Ventrafiken, Västtrafik och Koster Marin.

Publicerad 28 March 2019 10:56