”Det hade varit coolt med Formel 1 eller liknande, jag vet inte riktigt. Jag har kommit ganska långt där jag är nu, det är väl bra at försöka ta mig vidare så långt jag kan”, säger Emilia Olausson Pålsson, en av eleverna på tävlingsteknikerprogrammet som är ute på praktik i olika tävlingsteam.

”Det hade varit coolt med Formel 1 eller liknande, jag vet inte riktigt. Jag har kommit ganska långt där jag är nu, det är väl bra at försöka ta mig vidare så långt jag kan”, säger Emilia Olausson Pålsson, en av eleverna på tävlingsteknikerprogrammet som är ute på praktik i olika tävlingsteam. Foto: Jonas Lundin

”Det hade varit coolt med Formel 1”

Emilia Olausson Pålsson en av få tjejer som pluggar till tävlingstekniker

KÅGERÖD. Det är bara fem av 63 elever på tävlingsteknikerprogrammet på Svalöfs gymnasium, som är tjejer. En av dem är Emilia Olausson Pålsson. I nästa vecka åker hon iväg på äventyr i Tyskland och Spanien.

Av
Jonas Lundin

Utbildningen ligger precis intill racingbanan Ring Knutstorp. Lika nära kontakt får eleverna med branschen där de senare ska jobba.

– Jag ska till ett GT4-team i Tyskland. Förra året var jag med i Memphis racing och jag ska fortsätta med dem i V8 Thunder Cars och Euro Nascar, säger Emilia Olausson Pålsson.

Det var att hon träffade tidigare elever på skolan som bidrog till att hon valde denna utbildning. Motorintresset har hon med sig med modersmjölken.

– Jag körde motocross när jag var liten och så hade jag jobbat ett tag i en gocart-hall. Hela min familj gillar motorer, kollar på race på tv, det kommer väldigt mycket hemifrån, säger Emilia Olausson Pålsson.

Just idag är det tomt på tävlingsbilar på Ring Knutstorp. Annat kommer det vara i början av maj. Då går här TCR Scandinavia, det som förut var STCC. Precis som förra året kommer Emilia Olausson Pålsson kommer vara en del av det.

– Jag kommer vara med Memphis Racing och skruva åt Micke Nyman. Han är ny i serien, han gjorde ett debutrace förra året, men han är väl en av de största i vårt team, säger hon.

Hannes Karlsson är inriktad på tvåhjuliga fordon. Han har praktik i ett framgångsrikt enduroteam.

Hannes Karlsson är inriktad på tvåhjuliga fordon. Han har praktik i ett framgångsrikt enduroteam. Foto: Joans Lundin

Hannes Karlsson har praktik med ett enduroteam, Yahama Johansson Mpe.

– Vi håller till i Göteborg, men vi tävlar i VM så vi åker runt i hela Europa, säger Hannes Karlsson.

Han kommer från Båstad från början. Liksom Emilia så har han fått motorintresset på köpet.

– Jag har gjort det hela livet, skruvat från jag föddes i stort sett. Farsan har ett intresse för det, så det blev det helt enkelt, säger Hannes Karlsson som själv kör enduro på hobbynivå.

Om han fick välja drömarbetsplats så skulle det bli i ett av de stora teamen i Supercross i USA, där man kör inne i en stadion.

Han tvekar inte om vad som är roligast med sitt yrkesval.

– Det går ju väldigt bra för oss. Det är det att man slitit för hela dagarna. Vi har slitit med hojen åtta, nio timmar varje dag för att få den att rulla vidare och gå så bra som möjligt. Och så kommer de in och man ser lyckan i förarens ansikte. Som i Tyskland nyligen, då vi vann. Det är fantastiskt roligt.

Tävlingsteknikerelever som är på praktik i olika team

Emilia Olausson Pålsson, Team GT I Tyskland, Memphis Racing i Sverige

Hannes Karlsson, Joakim Johansson mpe, Yamaha World Enduro Team

Simon Holtzberg, Rutronik Racing i Tyskland, Audi TT i GT serien

Victor Seiborg, US racing, Gerhard Unger och Ralf Schumachers team, formel 4

Erik Persson, Brink Motorsport Sverige, TCR Scandinavia

Noah Wahlberg, Brovallen Design Sverige, TCR Scandinavia

Felix Lindvall Drifting Lindvallasdrifting

Lucas Jonsson JP Racing / A finity Racing Falkenberg

Publicerad 29 March 2019 11:10