Nyligen vann Benny Carlsson med familj 10 000 kronor i renoveringsbidrag, i en tävling som Rix fm höll i. Bidraget ska gå till nya tapeter och dörrfoder. Att ha fåglarna utanför burarna kan nämligen slita på ett hus interiör, konstaterar han.

Nyligen vann Benny Carlsson med familj 10 000 kronor i renoveringsbidrag, i en tävling som Rix fm höll i. Bidraget ska gå till nya tapeter och dörrfoder. Att ha fåglarna utanför burarna kan nämligen slita på ett hus interiör, konstaterar han. Foto: Privat

Han har nio papegojor i hemmet: "Vi brukar duscha tillsammans"

Benny Carlsson med familj tar hand om kakaduor i behov av nya hem

RYDEBÄCK/LANDSKRONA.

Sedan Benny Carlsson börjat ta hand om papegojor i behov av nya hem, kan han inte få nog av dem. Idag har han och familjen nio stycken. "Vi brukar duscha tillsammans", säger papegojmannen.

Det började för åtta år sedan när han och frugan skaffade sig en papegoja.

Barnen hade blivit lite större och därmed fick de båda föräldarna lite mer utrymme i vardagen för fritidsintressen.

Tre år senare kände de att det nog skulle vara bra att skaffa en kompis till papegojan. De hittade en i Malmö, som på bild såg fin ut. Men när de kom dit för att se den med egna ögon visade det sig att fågeln inte var i vidare bra kondition.

När man väl lyckats med en, var det svårt att säga nej till nästa som ville ha hjälp

– Den var fullständigt sönderplockad, skrek konstant, högg konstant och hade av den förra ägaren blivit undanstoppad i ett rum de inte brukade befinna sig i. Kakaduor är känsliga socialt, berättar Benny Carlsson.

Trots allt bestämde de sig för att ta hand om fågeln. Ett ordentligt arbete började i hemmet med att få kakaduan i bättre form. Efter ett år var det bara han själv som tilläts komma fågeln nära och de funderade på att omplacera honom. Men genom entusiaster på nätet kom han i kontakt med Voljären i Landskrona, ett ställe som kan liknas vid en rastgård för fåglar. Efter flera veckors träning där blev fågeln bättre och är i dag i stort sett återställd.

– Nu kan han gå till vem som helst, är hur mysig och kelig som helst. När man väl lyckats med en, var det svårt att säga nej till nästa som ville ha hjälp, säger Benny Carlsson som bor i Rydebäck.

Och på den vägen är det. I dag har familjen nio papegojor i hemmet.

Vad är det konstigaste du har hört en papegoja säga?

– (Skratt) Jag vet inte om jag vågar säga det så det hamnar i tidningen... Men en gång när jag var väldigt trött så slank ett "håll käften" ur mig till en av mina papegojor. Det glömde han tydligen inte bort för när en annan papegoja en gång var väldigt högljudd så fick han också sig ett "håll käften", säger han och fortsätter:

– En gång sa jag puss till en av mina fåglar, och då fick jag en ljudmässig slängkyss tillbaka. Och man lär sig att de tar "snacket" med sig från sina tidigare ägare. En fågel sa en gång att den hade varit på kollo, och sade det på göteborgsdialekt. En annan fågel kan man höra har suttit mycket med en äldre dam, för den sa "hallå" precis som en äldre människa brukar säga, säger Rydebäcksbon.

Jag måste säga att det ger en viss mysfaktor det också

Som en del i rutinerna ingår att de nio papegojorna ska duscha runt tre gånger varje vecka.

– Vi brukar duscha tillsammans. Det tar ungefär tio minuter åt gången, de ska bli dyngvåta.

Det låter inte som någon jätteavkopplande dusch.

– Jag måste säga att det ger en viss mysfaktor det också. Man klappar och umgås med fågeln då på ett annat vis, precis som när vi sitter och myser i soffan, säger han.

Men ibland kan det såklart bli lite för mycket även för honom.

– Det är spännande upplevelser varje dag. Men det är klart att man kan bli lite trött i huvudet. Ibland får jag vända i dörren och gå en liten runda.

Publicerad 01 April 2019 09:58