Vid flera tillfällen ska barn ha lockats att följa med i en skåpbil med löfte om att få klappa hundvalpar. Senast i torsdags i Häljarp.

Vid flera tillfällen ska barn ha lockats att följa med i en skåpbil med löfte om att få klappa hundvalpar. Senast i torsdags i Häljarp. Genrebild: Mostphotos

Ska ha försökt locka barn med löfte om hundvalpar

Skola i Häljarp uppmanar vuxna att vara uppmärksamma

LANDSKRONA.

Det var i torsdags eftermiddag som okända personer i en vit skåpbil tog kontakt med barnen i närheten av konstgräsplanen i Häljarp. Barnen lovades att få klappa hundvalpar om de följde med i bilen. Men barnen vände direkt på klacken och gick till Emiliaskolan utan att svara.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Barnen har varit mycket närvarande. De gick direkt till skolan där de visste att det finns vuxna som kan hjälpa, säger Lina Johansson, rektor på Emiliaskolan som samma dag skickade ett informationsbrev till föräldrar där de uppmanas att vara uppmärksamma och prata med sina barn om att inte följa med okända.

Det hela inträffade efter skoltid, men eleverna i fritidsverksamheten samlades i små grupper för att prata om det som skett, berättar Lina Johansson.

– Vi tar hand om eleverna och ser till att de känner sig trygga. Det är många frågor när något sånt här händer. Sedan är det ju polisens sak att utreda själva händelsen.

Polisen bekräftar att de fått uppgifter om händelsen.

– Man har kallat på barnen från en vit skåpbil. Barnen har erbjudits hamburgare från McDonalds men de har även fått frågan om att åka med och klappa hundar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson på polisen i nordvästra Skåne.

Händelsen har stora likheter med en annan händelse som inträffade i Kävlinge i slutet av januari och i Hofterup i mitten av januari (se länkar). Även i Saxtorp ska det, enligt obekräftade uppgifter, ha inträffat en liknande händelse i mitten av mars.

I nuläget finns ingen misstanke om brott. Christian Nordin, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Landskrona, påpekar att liknade uppgifter som tidigare förekommit visat sig vara osanna.

– Vi har kontrollerat bilar i området. Vi ska också prata med dem som blivit utsatta och får se hur vi går vidare. Men jag kan inte gå in på vad som framkommit, säger han till HD/Landskronaposten.

Dock med viss förbehållsamhet:

– Det är klassiskt, det handlar alltid om en vit skåpbil. Det är lätt att sådant sprider sig i ett område, säger Christian Nordin.

Publicerad 01 April 2019 10:00