Olivia Johansson och Bea Lindkvist i stort fokus under leken ”Under hökens vingar”, tillsammans med Emma Brorsson, ledare för Cityidrott Svalöv. Hon är kanske också känd för vissa Landskronabor som tränare i friidrottsklubben IF Kronan.

Olivia Johansson och Bea Lindkvist i stort fokus under leken ”Under hökens vingar”, tillsammans med Emma Brorsson, ledare för Cityidrott Svalöv. Hon är kanske också känd för vissa Landskronabor som tränare i friidrottsklubben IF Kronan. Foto: Jonas Lundin

Nu är Cityidrott igång i Svalövs kommun också

Premiärveckan bjuder på parkour och lek och spring

SVALÖV. I höstas spred Cityidrott sin verksamhet till kransbyarna i Landskrona kommun. Denna vecka är det premiär för aktiviteter i Svalövs kommun, Citydrotts nyaste expansion.

Av
Jonas Lundin

För de lite äldre barnen i årskurserna 4-6 är det parkour som gäller, medan det står lek och spring på programmet för barnen F-3 under premiärveckan. Det har gått snabbt att få ihop intresserade, berättar Emma Brorsson, ledare för Cityidrott Svalöv.

– Jag tror nog att när dagen är slut så är vi uppe i 150-160 medlemmar, säger Emma Brorsson, emellan måndagens premiärpass i Heleneborgshallen.

Aktiviteterna framöver är lite upp till barnen, vad de vill köra.

– Fotboll är väldigt populärt så det lär vi ha. Sedan vet jag att badminton, volleyboll och innebandy är sådant som inte finns här ute. Därför är det roligare att visa det, så att de får göra det också, säger Emma Brorsson.

Sjätteklassaren Mahmoud Aboud flikar in ett önskemål om simning.

– Jag gillar att simma, det är roligt. Fotboll också, säger han.

Han har precis kört parkouren.

– Det är roligt.

Tanken är att träffa och ha samarbete med så många föreningar som möjligt, berättar Emma Brorsson. Hon hoppas också att det ska bli utflykter.

– Det finns ett litet utrymme i vår befintliga budget, men sedan ska vi ut på företagsfrukostar och se om vi kan intressera befintliga företag i Svalöv också som kan hjälpa till. Diskussioner förs på alla håll och kanter.

Cityidrott kommer ha verksamhet i Svalöv, Teckomatorp, Röstånga, Billeberga och Kågeröd, en dag per vecka per ort men siktet är inställt på fler tillfällen.

– Målsättningen är att de ska få två dagar i veckan, säger Emma Brorsson.

Liksom i Landskrona så engagerar Cityidrott i Svalöv även ungdomar som ledare. Svalövsbon Khaled Fadil, som pluggar på Öresundsgymnasiet i Landskrona, är en av dem.

– Jag tycker om barn, att leka med dem och ta hand om dem. Jag brukade ta hand om barn i mitt hemland, eftersom vi var en stor familj, säger Khaled Fadil som kommer från Syrien.

Det finns flera fördelar att vara ungdomsledare.

– Barnen kan mycket bättre svenska än vad jag kan. Jag lär dem hur de spelar och sportar, och de kan också lära mig svenska, säger han.

Cityidrott

Cityidrott är ett projekt inom Landskrona Stad som startades av Landskronas Idrottsföreningars Samorganisation (LISA). Det riktar sig till barn och ungdomar mellan 6 och 12 år som vill prova på olika idrotter. Förutom den ordinarie verksamheten (prova-på) så anordnar Cityidrott läger, turneringar, fisketurer, temadagar, sommarskolor och en massa andra utflykter. Att vara medlem i Cityidrott kostar 50 kronor per kalenderår och då ingår allting, bussresor, inträde, material osv. Anledningen till att allt ska ingå i 50 kronor är att alla barn och ungdomar skall ha möjlighet att delta oavsett sociala och ekonomiska förhållanden.

Publicerad 02 April 2019 10:55