Det finns en spricka i den styrande koalitionen, så stor att koalitionen nu spruckit. Frågan är vad det beror på. En liberal SD-flört, menar Centerpartiet. Det har även funnits ett missnöje inom Alliansen med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Jönsson (C), efter att han ska ha fattat beslut som inte varit förankrade inom Alliansen.

Det finns en spricka i den styrande koalitionen, så stor att koalitionen nu spruckit. Frågan är vad det beror på. En liberal SD-flört, menar Centerpartiet. Det har även funnits ett missnöje inom Alliansen med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Jönsson (C), efter att han ska ha fattat beslut som inte varit förankrade inom Alliansen. Foto: Jonas Lundin

Borgerliga alliansen i Svalöv spricker

Det råder delade meningar om varför

SVALÖV. Det fortsätter att röra på sig i Svalövspolitiken. Nu har det borgerliga alliansstyret spruckit. Men vad det beror på råder det delade meningar om.

Av
Jonas Lundin

Svalövsborna har onekligen fått vänja sig vid turbulens i politiken. Förra mandatperioden sprack trepartistyret S, M och L. Då valde S att ingå i en valteknisk samverkan med C, Mp, V och Fi. Det samarbetet fortsatte dock inte efter valet 2018, då en borgerlig allians med C, M, L och KD tog över. Nu spricker även det styret.

I ett pressmeddelande skriver Centerpartiet att det beror på att Liberalerna ”har tagit kontakt med SD för diskussion om eventuellt samarbete, utan att informera alla Allianspartierna om detta, samt personliga på hopp från några av företrädarna för Moderaterna och Liberalerna.”

– De har informerat de två andra allianspartierna, de har inte informerat oss. Det är inte riktigt så man ska göra om man samarbetar med varandra, säger Lennart Pettersson (C), ordförande för Centerpartiet i Svalöv.

Att Liberalerna ska ha gjort en trevare gentemot SD angående ett samarbete förnekas bestämt av Liberalernas kommunalråd Torbjörn Ekelund.

- Det finns inte något som helst fog för det påståendet, säger han.

- Det faller på sin egen orimlighet att vi skulle söka ett politiskt samarbete med SD, i så fall skulle jag få byta parti.

Istället finns en annan grund menar Torbjörn Ekelund.

- När frågan om kommunchefens lönehöjning kom upp för några veckor sedan så anade jag redan då att det skulle kunna spräcka alliansen. Då meddelade jag M och KD att de eventuellt kunde se om det var möjligt med ett samarbete med SD. Något som inte är möjligt för oss.

En missuppfattning från Centern?

- Jag hoppas att det rör sig om en missuppfattning. Men när jag pratade med Lennart Pettersson i förgår kväll verkade det inte finnas några oklarheter…

Eventuella kontakter med SD verkar inte ha varit det enda som slagit in en kil emellan allianspartierna. Uppgifter till Lokaltidningen gör gällande att det funnits ett missnöje inom Alliansen med kommunstyrelsens ordförande Fredrik Jönsson (C), att han ska ha fattat beslut som inte varit förankrade inom Alliansen. Det är något som Torbjörn Ekelund (L) bekräftar.

– Så har skett, det har fattats ett antal beslut som inte har förankrats i styret, dessutom så har det gjorts överenskommelser där man hittat kompromisser och sedan har överenskommelser brutits. Det kan man ha överseende med, men det är svårare när det sker vid flera tillfällen, säger Torbjörn Ekelund och fortsätter:

– Senaste problemet är lönesättningen på kommunchefen som kommunstyrelsens ordförande beslutat om. Sedan uppdagade jag i för några kvällar sedan att hans sambo fått en väldigt tung chefspost i kommunen utan föregående rekrytering. Vi hade väl kunnat hantera det, men uppenbarligen finns det ingen vilja från Centerpartiet att göra det, säger Torbjörn Ekelund.

En fråga som tycks ha satt en kil i allianssamarbete är den om kommunchef Stefan Larssons löneökning. Kritiken gäller dels nivån på lönehöjningen, dels att Fredrik Jönsson ska ha utlovat denna löneförhöjning utan att ha förankrat beslutet hos personalutskottet. Första förslaget var att höja kommunchef Stefan Larssons lön med drygt sex procent, vilket motsvarar 5000 kronor i månaden, vilket skulle ge honom 86 650 kronor per månad. Det förslaget skickade dock Personalutskottet tillbaka på återremiss och nu finns ett förslag på 3500 kronor som kommer upp på Personalutskottets bord på fredag.

Sex procent är högre än de flesta andra kommunanställda. Prioriterade grupper får 3,7 procent i löneökning och övriga yrkesgrupper får 2,5 procent i genomsnittlig löneökning, enligt ett beslut från PU. Därför har inte kritiken från andra ledande politiken låta vänta på sig.

Lokaltidningen har pratat med Fredrik Jönsson som förklarar hur han kom fram till en löneökning på 5000 kronor för kommunchef Stefan Larsson.

– Det är 2500 kronor i löneökning för Stefan Larsson. Sedan är det 2500 kronor som kompensation för det merarbete han gjorde från den 31 mars 2018 och fram till nu den siste mars. Det var fyra tjänster han hade utöver sin egen. Det var så jag kom fram till 5000 kronor. Han är lägst betald av kommuncheferna i Skåne, både före och efter denna löneökning, säger Fredrik Jönsson.

Han medger att han gjort fel och han har bett om ursäkt för det till sina allianskollegor, berättar han.

– Jag har sprungit förbi PU när det gäller att förankra mitt förhandlingsutrymme med Stefan Larsson. Det är det jag har missat. Däremot så kommer beslutet fattas av PU i morgon eftermiddag (läs fredagen den 12 april, red. anm). Jag har inte fattat ett eget beslut kring hans lönesättning utan det fattas av personalutskottet, enligt reglementet. Den hanteringen blir korrekt, men arbetet fram till vilken nivå, där gjorde jag fel, säger han.

Lennart Pettersson (C) menar att inget fel begåtts när Fredrik Jönssons sambo utsetts till projektledare för BT Kemi Efterbehandling. Detta då Fredrik Jönsson inte haft någon del i det beslutet.

– Har man synpunkter på det, ska man gå till den som har anställt henne. För det första så har hon varit anställd i flera år inom BT Kemi, men som projektledare rätt så nyligen. Men det är ingen politisk prövning av det. Det är kommunchefen som anställt henne. Är det så att man synpunkter på den anställningen så får man faktiskt kontakt kommunchefen och fråga hur de resonerat han gjorde detta. Det är inget som kan ligga Fredrik i fatet, säger Lennart Pettersson.

Publicerad 10 April 2019 16:10