Teddy Nilsson (SD) har inte fått någon invit om samarbete från Liberalerna, berättar han.

Teddy Nilsson (SD) har inte fått någon invit om samarbete från Liberalerna, berättar han. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

SD: ”Vi har inte fått någon L-invit”

Nu är frågan vem som ska styra

SVALÖV. Centerpartiet angav en L-flört med SD som ett skäl till att allianssamarbetet i Svalös kommun upphör. Men någon sådan känner inte Sverigedemokraternas oppositionsråd Teddy Nilsson till.

Av
Jonas Lundin

Det var på onsdagen som Centerpartiet skickade ut ett pressmeddelande om att alliansstyret upphör. Där angav partiet att ett skäl var att ”Liberalerna under pågående Allianssamarbete har tagit kontakt med SD för diskussion om eventuellt samarbete, utan att informera alla Allianspartierna om detta”. Men SD:s oppositionsråd, Teddy Nilsson, menar att de inte fått någon L-invit om att styra tillsammans.

– Sedan vet jag inte om det är någon egenanalys som är gjord av Centern, eftersom det har kommunicerats politik över partigränserna, men det har vi gjort med samtliga partier, säger Teddy Nilsson.

Tragisk utveckling, tycker han om att ännu ett politiskt styre spruckit.

– Det bekräftar regeln. Det enda stabila vi har i kommunen, det är vi. Det verkar som att ingen annan klarar av att samarbeta. Då får man väl pröva oss och se om det går att samarbeta med oss, säger Teddy Nilsson (SD).

Grundförutsättningarna för ett nytt styre är samma som han gick ut med i valrörelsen, menar han.

– Jag anser att vi har en pragmatisk grupp, vi har ett konservativt block med M, KD och L om det skulle vara möjligt. Det mest stabila är annars så få samarbetspartner som möjligt. Vi har en majoritet med S om de skulle vilja förhandla. Jag har inga svårigheter att sätta mig vid ett förhandlingsbord, säger Teddy Nilsson.

Så ser det ut i fullmäktige:

Svalövs kommunfullmäktige har 35 mandat.

För att få egen majoritet i Svalövs kommunfullmäktige krävs minst 18 mandat.

Den nyss spruckna allianssamarbetet mellan C, M, L och KD, har 13 mandat.

En del av förra mandatperioden ingick S ett valtekniskt samarbete med C, V, Fi och Mp. Den konstellationen skulle ge 17 mandat.

Den inte så realistiska konstellationen S och SD skulle få egen majoritet, det vill säga 19 mandat. Egen majoritet skulle också kvartetten SD, M, KD och L få, med 18 mandat. Trion SD, M och KD skulle inte nå upp till egen majoritet, utan hamna på 16 mandat.

Nuvarande styre sitter kvar till dess att nytt val sker.

Nya nämnder och styrelser bedöms väljas först vid kommunfullmäktigemötet den 27 maj, enligt vad kommunchef Stefan Larsson skriver på kommunens hemsida.

Mandatfördelningen i Svalövs kommunfullmäktige:

SD: 11

S: 8

C: 6

M. 4

L: 2

KD: 1

FI: 1

Mp: 1

V:1

Totalt: 35

Publicerad 11 April 2019 13:17