Kågerödsspelare som ska spela i USM: Ida Andrén, (damjunior 17), Lovisa Qvarfordt, (F13) och Anton Nilsson, (herrjunior 17).

Kågerödsspelare som ska spela i USM: Ida Andrén, (damjunior 17), Lovisa Qvarfordt, (F13) och Anton Nilsson, (herrjunior 17). Foto: Jonas Lundin

Pingistrio ser fram emot tuffa matcher

I början av maj ska de spela på USM

KÅGERÖD. Det går bra för Kågeröds BTK. För någon månad sedan utsågs klubben av Skånes bordtennisförbund till Årets klubb. Snart är det dags för tre spelare att tävla i Ungdoms-SM i Skövde den 3-5 maj.

Av
Jonas Lundin

Liksom sina klubbkompisar Ida Andrén och Lovisa Qvarfordt ska Anton Nilsson spela både singel och dubbel. Han spelade på USM även förra året.

– Jag vann en match och förlorade två i poolen och åkte ut sedan efter det, säger han.

Han hoppas att det går bättre i år.

– Målet för denna gång får ändå vara slutspel, säger Anton Nilsson.

För det brukar krävas att man vinner två av matcherna i poolspelet. Det är fyra spelare i varje pool.

Det är sjätte året som Billesholmsbon spelar bordtennis. Styrkan är forehanden. Han beskriver sin spelstil som ”avigt allround”.

– Man är lite defensiv och när motståndaren minst anar det så blir det offensivt, säger han.

Ida Andrén har tävlat på USM flera gånger tidigare.

– Det är att bli bland de trettio bästa, säger hon om målet för denna gång.

För Lovisa Qvarfordt är det första gången som hon ska spela USM.

För Lovisa Qvarfordt är det första gången som hon ska spela USM. Foto: Jonas Lundin

För att få spela USM så måste spelarna kvalificera sig. Kvalificerar sig gör man via en ranking, som baserar sig på resultat från seriespel och tävlingar.

För någon månad sedan utsågs Kågeröds BTK till Årets klubb av Skånes bordtennisförbund. Anton Nilsson tror att framgångarna i seriesystemet spelade stor roll, alla klubbens lag hade pallplats.

I bakgrunden börjar några av ungdomarna spela och det välbekanta ljudet av pingisbollar som slås över borden ger en passande inramning till samtalet. Det är lätt att förstå att det är full aktivitet i hallen varje kväll.

– För att vara en så liten förening så har vi många lag, också i förhållande till hur liten orten Kågeröd är, säger Roger Nilsson, förälder och ledamot i styrelsen.

Klubben har en bred verksamhet, med alltifrån pingisskola från yngre barn upp till pensionärspingis.

– Vi har ett brett uppsamlingsområde till klubben, säger Roger Nilsson och tar några av ungdomarna i hallen som exempel.

Ida Andrén är från Källs Nöbbelöv, Anton Nilsson från Billesholm, Jacob Ahlesten från Svalöv och Lovisa Qvarfordt är från Kågeröd.

– Det är två anledningar till det egentligen. Det ena är att det inte finns en pingisklubb på varje ort. Och det är trivsamt att spela här, säger Roger Nilsson.

Forehanden lyfter Anton Nilsson fram som en styrka. Han tränar fyra gånger i veckan och limmar om sin racket ungefär två gånger per månad.

Forehanden lyfter Anton Nilsson fram som en styrka. Han tränar fyra gånger i veckan och limmar om sin racket ungefär två gånger per månad. Foto: Jonas Lundin

Publicerad 17 April 2019 09:30