Ystra kor och klavar på Svalöfs gymnasiums kosläpp brukar dra stor publik. Här en ko på förra årets kosläpp som tog det i lite makligare takt.

Ystra kor och klavar på Svalöfs gymnasiums kosläpp brukar dra stor publik. Här en ko på förra årets kosläpp som tog det i lite makligare takt. Foto: Jonas Lundin/arkiv

Från finnurliga Tage till vårystra kossor

Nöjestips i nordväst den kommande veckan

Lokaltidingen bjuder på några nöjestips.

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Kalle och Mimmi är tagna av Tage

Den som någon gång hört på kulturarbetarens Kalle Linds podcast ”Snedtänkt” kan inte ha undgått hans mer eller mindre livslånga intresse för en av den svenska nöjeshistoriens verkliga hörnstenar: Tage Danielsson (och Hans Alfredson, naturligtvis). Tage, och ”Hasse och Tage” har nämnts mer än en gång i podden, och nu har Kalle Linds starkt fördjupade intresse blivit till en scenshow, ”Nya friska Tage”, som kommer till Landskrona bland andra städer. I år skulle Tage Danielsson fyllt 91 år, och i sin föreställning utlovar Kalle Lind att han ”kopplar ett grepp om Tage Danielssons texter för revy och film och böcker och teve och radio, placerar in dem i ett historiskt sammanhang, belyser ämnet från oväntade vinklar.” Två timmar lång är föreställningen, och även om Kalle Lind tvivelsutan skulle kunna lägga ut texten om Hasse och Tage i två timmar, så är inte det fallet. Med på scen är sångerskan Mimi Terris som tillsammans med kompband framför delar av Tage Danielssons låtskatt. Biljetter kan köpas via tickster.com och kostar 300 kronor.

När? Tisdag 23 april, klockan 19 till 21.

Var? Landskrona teater.

Kalle Lind och Mimi Terris är tagna av Tage. Så pass mycket att de nu turnerar med en show baserad på nöjesikonens texter och låtar.

Kalle Lind och Mimi Terris är tagna av Tage. Så pass mycket att de nu turnerar med en show baserad på nöjesikonens texter och låtar. Foto: Linus Höök

SVALÖV

Ett säkert vårtecken drar långväga publik

Tussilago i dikesrenen är ett sådant, likaså de återvändande flyttfåglarnas streck över himlen. När det gäller Svalövs kommun så finns det ytterligare en händelse som får betraktas som ett säkert vårtecken: det årliga kosläppet på Svalöfs gymnasium. Det brukar bli flera tusen besökare som vill bevittna hur ystra kreatur släpps ut ur stallets relativa skumrask mot den skarpa vårsolen. Alla barn bjuds på kanelbulle och mjölk (så långt lagret räcker) och för vuxna finns möjlighet att köpa grillad korv – eller ta med egen matsäck. Förutom själva kosläppet är det en rad andra attraktioner: öppet hus i smådjursstallarna och i djurparken, visning av lantbruksmaskiner och hoppande i halm, med mera. Fritt inträde.

När? Tisdag 23 april, klockan 11.

Var? Svalöfs gymnasium, Västerhus. Rönnebergavägen 38 Svalöv.

Rebecka Törnqvist är nästa artist ut i vårens konsertsatsning ”Big 5” på Dunkers.

Rebecka Törnqvist är nästa artist ut i vårens konsertsatsning ”Big 5” på Dunkers. Foto: Press

HELSINGBORG

Rebecka Törnqvist nästa artist ut bland Dunkers ”Big 5”

Under våren presenterar Dunkers kulturhus en serie konserter under titeln ”Big 5”. Det är konster med Jack Vreeswijk, Maia Hirasawa, Titiyo, och Anna Kruse featuring Stina Ekblad. Fredagen den 26 april är det Rebecka Törnqvist som står på scenen, med sig har hon musikerna Johan Lindström, Per Texas Johansson, Margareta Bengtson och Konrad Agnas. Biljetter kostar 350 kronor och kan bokas på ticketmaster.se eller hos Dunkers biljettcentral.

När? Fredag 26 april, klockan 19 till 20.30

Var? Dunkers kulturhus, konsertsalen. Kungsgatan 11.

Den som är nyfiken på Räddningstjänstens båt Stella Nova har chansen till en titt ombord på ”Nyhamnsdagen” på lördag.

Den som är nyfiken på Räddningstjänstens båt Stella Nova har chansen till en titt ombord på ”Nyhamnsdagen” på lördag. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

LANDSKRONA

Nyhamn vaknar till liv med ny hamndag

Det har som bekant hänt en hel del i Nyhamn den senaste tiden. Det nya kvarteret med hotell och bostäder står klart, och politiker och näringsliv hoppas att det ska skapa mer av en stadspuls i denna havsnära del av centrum. Kanske just därför firas lördagen den 27 april för första gången ”Nyhamnsdagen”. Då öppnar Hotell Öresund sin uteservering, och Dockside glassbar, som flyttat några tiotal meter till större lokaler, har säsongspremiär. Det kommer finnas en liten scen på plats, där föreningar visar upp sina verksamheter, och det blir möjlighet att gå ombord både på Hartfordrederiets turbåtar och Räddningstjänstens ultramoderna räddningsbåt Stella Nova.

När? Lördag 27 april, klockan 12-15.

Var? Nyhamn.

Publicerad 20 April 2019 09:00