”Man känner liksom att det är en riktig häst, fast man får springa själv”, säger Linnea Nielsen som har två stycken käpphästar.

”Man känner liksom att det är en riktig häst, fast man får springa själv”, säger Linnea Nielsen som har två stycken käpphästar. Foto: Jonas Lundin

”Här är man mer säker”

Landskronatjejer laddar för cup i käpphästridning

LANDSKRONA. Käpphästridning har blivit mer och mer populärt de senaste åren. I vår arrangerar Skånes Ridsportförbund för första gången en cup i käpphäst. Och ungdomarna i Landskrona ridklubb laddar för fullt.

Av
Jonas Lundin

– Vi håller precis på att bygga bana, säger Anna Schön, när hon sätter upp några hinder i det stora ridhuset på Landskrona ridklubb.

Sedan stegar hon upp antalet galoppsprång mellan varje hinder. Det är dags för träning.

13-åriga Anna Schön är ordförande i klubbens ungdomssektion Hubbe, som dragit igång verksamheten med käpphästarna. Det var via Facebook hon fick upp ögonen för käpphästcupen.

– Jag tyckte det lät jättespännande och sa att vi kunde testa. Jag föreslog det för ungdomssektionen och alla sa: Superkul, barnen kommer älska det här, vi kör, säger hon.

Tidigare har de haft några mindre käpphästtävlingar på ridskolan, men det är först sedan några veckor ungdomarna dragit igång mer på allvar med träningar. Den 19 maj går finalen i käpphästcupen i Flyinge. Klubben skickar ett lag med sex ryttare, tre i dressyr och tre i hoppning.

Anna Schön, liksom flera av de andra tjejerna som Lokaltidningen pratar med, rider också med vanlig häst.

– Här är man mer säker. Här är det inte levande djur man sitter på. När du saknar att få rida på en häst, de dagarna i veckan som man inte rider en riktig häst, så kan man rida de här och ha en riktig ridlektion och ha lite kul, säger Anna Schön.

Felicia Persson gillar käpphästridning.

Felicia Persson gillar käpphästridning. Foto: Jonas Lundin

En efter en hoppar tjejerna med sina käpphästar över hindren. Felicia Persson tycker att det är kul att flera håller på med käpphäst och att man inte blir ensam med det. Det är också andra saker som är bra.

– Nu kan man bestämma själv om hästen ska backa eller sparka. När man har en riktig häst vet man inte vad som kan hända, säger hon.

Matilda Bjurberg har inte någon egen käpphäst än så länge.

– Det känns som liksom ingen skillnad, det är bara att man springer själv. Det känns som att man har en häst med sig hela tiden, säger hon.

Käpphästridning kan vara till nytta även när man rider med vanlig häst.

– Det de tränar på här har de faktiskt med sig sedan när det är på riktigt också. Som att de vet vad ett galoppsprång är, att man faktiskt mäter meter på det, säger ridskolechef Nina Persson.

En annan fördel är gemenskapen, menar hon.

– Ridning är ju annars en ganska så individuell sport, man är så uppslukad av sig själv och sin häst. Här blir det lite andra former och på andra villkor.

Anna Schön, ordförande i Landskrona ridklubbs ungdomssektion Hubbe.

Anna Schön, ordförande i Landskrona ridklubbs ungdomssektion Hubbe.

Käpphäst Cup 2019

Lagtävling som genomförs på klubbtävlingar och avgörs på en distriksfinal den 19 maj i Flyinge.

På distriktfinalen utses vinnande lag i både dressyr och hoppning, som får erbjudande om att delta i en avslutning med uppvisningsshow på Strömsholmstävlingarna som pågår den 6-9 juni.

Publicerad 23 April 2019 09:30