En av de personer som Gry Ellebjerg porträtterar är Per Persson, känd från dokumentären ”Familjen Persson i främmande land”. I den återvänder han med sin familj till Sverige efter att ha levt i Pakistan i 40 år. ”Den slutar när de tar tåget från Kastrup till Hässleholm – jag ville veta vad som hände sedan”, säger Gry Ellebjerg. Bilden är beskuren.

En av de personer som Gry Ellebjerg porträtterar är Per Persson, känd från dokumentären ”Familjen Persson i främmande land”. I den återvänder han med sin familj till Sverige efter att ha levt i Pakistan i 40 år. ”Den slutar när de tar tåget från Kastrup till Hässleholm – jag ville veta vad som hände sedan”, säger Gry Ellebjerg. Bilden är beskuren. Foto: Gry Ellebjerg

Historier och livsöden från grannskapet i ny fotoutställning

Hem & hyra-reporter visar sina möte i text och bild

LANDSKRONA. Gry Ellebjerg är sedan 2006 reporter och fotograf på Hyresgästföreningens medlemstidning Hem & hyra. Som sådan har hon mött många människor med olika livsöden, som har det gemensamt att de bor i hyreslägenhet. Nu har några av dessa blivit en fotoutställning som visas på museet.

”I hjärtat är vi alla grannar” heter utställningen som öppnar den 28 april. I den avporträtteras, och berättas om, hyresgäster från Helsingborg, Hässleholm, Sibbhult, Halmstad, Kristianstad, Hanaskog, Vinslöv – och Svalöv och Landskrona.

– Det började som en intervjuserie på Facebook, säger Gry Ellebjerg.

– Sedan blev det texter inspirerade av porträttserien ”Humans of New York”. Texter i jag-form, med de citaten som fastnat allra mest hos mig när jag träffat de här personerna.

Den tillhörande porträttbilden har Gry Ellebjerg tagit i samma miljö som mötet skett. Nu har text och bilder blivit en utställning som premiärvisas på Landskrona museum.

Tre av de porträtterade personerna är Landskronabor. Sanela Cizmovic har Lokaltidningen tidigare skrivit om, kaféansvarig på Öresundsgymnasiet som på eget initiativ startat en ungdomsverksamhet.- Sanela berättade för mig om sin första tid i Sverige när hon kom till Sverige från dåvarande Jugoslavien, och hur hon fick kämpa för att återerövra språket, berättar Gry Elllebjerg. Landskronabo är även Ulla Lemberg, en av Sveriges första kvinnliga kvällspressfotografer, som är starkt engagerad mot sexuellt utnyttjande av barn.Jenny Roslund, som bor i kollektiv i Landskrona, har berättat om den speciella situationen att bli förälskad i sin granne.Gry Ellebjerg har även träffat Svalövsbon Anna Karlsson.

– Hon har haft det tufft i livet, och berättar om vilken betydelse det har för en människa att få en fast bostad.

– Alla dessa berättelser handlar om svårigheter, och hur människor överkommit dem. Lite feel good, kan man säga, säger Gry Ellebjerg.

– Det gemensamma budskapet är att vi inte är ensamma. Vi har väldigt mycket gemensamt – om vi bara vågar prata med varandra.

”I hjärtat är vi alla grannar”

Vad? Fotoutställning.

Var? Kafé Nell Walden, Landskrona museum.

När? 28 april t.o.m. 31 augusti. Vernissage 28 april klockan 13.

Publicerad 24 April 2019 09:00