Här kan du fira Valborg i Landskrona och Svalöv

Lokaltidningen tipsar om värmande eldar och finstämd körsång

LANDSKRONA/SVALÖV.

Visst nyper kvardröjande nattkyla fortfarande i kinden på morgonen. Men träden knoppas och de skarpa skuggorna från vårsolen tecknar ett otvetydigt budskap om att vi närmar oss den varma delen av året. Något som kan vara värt att fira, och som på olika sätt firats på våra breddgrader sedan förhistorisk tid. Med midsommar firar vi sommarens ankomst, men tveklöst är Valborg vårens högtidsdag nummer ett. För den som vill fira traditionellt med körsång, bål och annat som hör högtiden till tipsar här Lokaltidningen om några firanden i Landskronas och Svalövs kommuner.*

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Evig hästburen kamp på stranden

Det mesta känns igen vid årets Valborgsfirande i Landskrona – precis som det ska vara. Klockan 19.30 är det samling på Rådhustorget där programmet inleds med konferencier och musikunderhållning från Öresundsvarvets manskör och Eslövs trumkår. Därifrån blir det gemensam promenad till stranden norr om Strandpaviljongen där firandet fortsätter med mer musik och högtidstal från årets vårtalare Cathrin Cronqvist, grundare Nätverket Maja. Även i år blir det kamp till häst mellan Vintergreven och Sommargreven, årstidernas beridna personifikationer. Det är något av en lågoddsare att Sommargreven avgår med segern, skulle så vara fallet är denne Landskrona scoutkår behjälplig med att tända bålet. Kvällen avslutas med ytterligare körsång från Öresundsvarvets manskör.

När? Klockan 19.30 till cirka 22.

Var? Rådhustorget och stranden vid Linjen.

Naturligtvis blir det traditionsenlig kamp mellan Sommargreven och Vintergreven på stranden norr om Strandpaviljongen. Förhoppningsvis står Sommargreven som segrare.

Naturligtvis blir det traditionsenlig kamp mellan Sommargreven och Vintergreven på stranden norr om Strandpaviljongen. Förhoppningsvis står Sommargreven som segrare. Foto: Hussein Amir Bourak/Landskrona stad

HÄLJARP/SAXTORP

Firande med byaföreningen i ”Hålan”

Häljarp/Saxtorps byaförening ordnar eget Valborgsfirande i Hålan från klockan 15, ytterligare information saknas. Tidigare år har sådant som barnaktiviteter, musikunderhållning, och korvgrillning stått på programmet.

När? Från klockan 15.

Var? Hålan, Häljarp.

Bål tänds på flera ställen – men i Klåveröd tänds det på en flotte.

Bål tänds på flera ställen – men i Klåveröd tänds det på en flotte. Foto: Mostphotos

KLÅVERÖD

Grillning och bål på flotte vid Klåveröd

Valborg firas på flera platser i Svalövs kommun. Ett av dem är vid Klåverödsdammen på Söderåsen. Det sker med start klockan 19. Bänkar och bord finns uppställda i begränsat antal. Ta gärna med egen sittplats. Grillarna är tända så man kan grilla från egen matkorg. Cirka klockan 20.30 tänds bålet som ligger på en flotte ute på vattnet. Arrangör är Klåveröds byalag.

SVALÖV

Musikunderhållning med unga och gamla i parken

Svalöfs gille ordnar firande med musikunderhållning. Elever från Kulturskolan och PRO-kören framträder. Montessoriskolans rektor Peter Strömblad håller tal till våren.

När? Från klockan 18.30

Var? Hjalmar Nilssons park på Montessoriskolans trappa.

TECKOMATORP

Blomlotteri, godis och vårdikt i Teckomatorp

Traditionsenligt blomlotteri från klockan 19, godis till barnen klockan 19.30, läsning av vårdikt klockan 19.45. Bålet tänds klockan 20.00. Det kommer också finnas korv till försäljning så man kan grilla själv, och det kommer även finnas grillar för detta.

När? Från klockan 19.

Var? Gröningen vid travbanan (Gränsgatan).

*Fler firanden än de som listas här kan förekomma.

Publicerad 30 April 2019 13:30