Sista anmälningsdag till stadsloppet Springtime i Helsingborg har varit, men den som känner ett överväldigande behov att röra på benen kan pröva att efteranmäla sig.

Sista anmälningsdag till stadsloppet Springtime i Helsingborg har varit, men den som känner ett överväldigande behov att röra på benen kan pröva att efteranmäla sig. Foto: Springtime

På gång i nordvästskåne

Lokaltidningen ger dig aktuella nöjestips

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Ny utställning om vetenskapare på Ven

Idag känner vi Venbon Tycho Brahe som en vetenskapspionjär inom astronomin. Lika ofläckat var sannolikt inte hans samtida rykte på hemön, då han blev känd som något av en bondeplågare. Nu är det dock inte den aspekten av den danske adelsmannens liv som tas upp i den nya utställningen på Tycho Brahe museet, som invigs den 11 maj. Utställningen ”The Naked Eye” fokuserar på hans forskargärning, exempelvis att med sitt teleskop och för blotta ögat identifierade och namngav 777 olika stjärnor. Tycho Brahes intresse för astronomi väcktes tidigt, när han förstod att samtidens tabeller för himlakropparnas rörelser inte stämde och att det krävdes bättre instrument. På Ven byggde han världens modernaste observatorium och gjorde beräkningar som stod sig i 300 år.

När? Invigning lördag den 11 maj, klockan 13 till 16. Invigningstal klockan 14.

Var? Tycho Brahe museet, Landsvägen 186 Ven

Den nya utställningen på Tycho Brahe museet fokuserar på hans insatser som renässansens främsta astronom.

Den nya utställningen på Tycho Brahe museet fokuserar på hans insatser som renässansens främsta astronom. Bild: Landskrona museum

SVALÖV

Teatergruppen Sceniasterna spelar Lejonkungen

Kulturskolans äldsta teaterelever sätter upp den uppskattade musikalen Lejonkungen i en egen omarbetning till teaterstycke. Musikalen är baserad på den kända tecknade Disney-filmen med samma namn från 1994. Vänskap och ondska möts här i den dramatiska berättelsen om Simba. Även om Disney-producenterna är väl så fantasifulla i sina filmer, så kan man inte säga att de använde sin fantasi så mycket i namngivningen av filmens hjälte. Simba betyder ”lejon” på swahili. Entré: gratis.

När: tisdag den 7 maj klockan 18.30.

Var: Linåkerskolans aula, Svalöv

På tisdag kan den intresserade se musikalen Lejonkungen i en uppsättning av elever på Kulturskolan. Dock är det inte Simba på bilden.

På tisdag kan den intresserade se musikalen Lejonkungen i en uppsättning av elever på Kulturskolan. Dock är det inte Simba på bilden. Foto: Adobe Stock

HELSINGBORG

Rusa mot ljusare tider i Helsingborg

Ett säkert vårtecken, vid sidan av gula rapsfält och körsbärsblom, är en uppsjö av motionslopp som arrangeras runt om i landet. Ett sådant är Springtime i Helsingborg där startskottet går nu på lördag den 11 maj. Det blir den 39e upplagan av stadsloppet som går i herr- och damklass på tre olika sträckor: 10 kilometer löpning, fem kilometer löpning, och fem kilometer lunka/gå/löp. Dessutom två barnlopp: en engelsk mil (1609 meter) och ett för de allra yngsta på 150 meter. Start (10 och 5 kilometer) sker vid Stadsteatern och målgång sker på Stortorget. Sista anmälningsdatum har passerat, men i mån av plats går det att efteranmäla sig. Mer info och anmälan på springtimeihelsingborg.se.

När? Lördagen den 11 maj, klockan 14 till 17 (se hemsida).

Var? Centrala Helsingborg.

Författaren och vetenskapsjournalisten Maja Hagerman kommer till stadsbiblioteket.

Författaren och vetenskapsjournalisten Maja Hagerman kommer till stadsbiblioteket. Foto: Claes Gabrielsson

LANDSKRONA

Vetenskapsjournalist om kulturarv och svenskhet

”Det pågår en dragkamp om som vad som bör räknas som svenskt kulturarv. Min önskan är att berättandet ska fortsätta utvecklas i frihet. Och att kulturarvet ska få vara just så komplext och mångbottnat som det faktiskt är.” Så skriver författaren och vetenskapsjournalisten Maja Hagerman själv om sin senaste bok, ”Trådarna i väven. På spaning bland minnen och kulturarv i Sverige.”

Maja Hagerman har tidigare rönt uppmärksamhet med sina historiska böcker, bland annat ”Käraste Herman” från 2015 om rasbiologen Herman Lundborg. Lundborg och hans rasbiologiska institut har blivit en symbol för ett av de allra mörkaste kapitlen i svensk vetenskapshistoria. Torsdagen den 9 maj kommer Maja Hagerman till Landskrona stadsbibliotek för att berätta om sin nya bok. Föreläsningen är gratis men för garanterad plats kan man anmäla sig i informationsdisken eller på telefon 0418-473500.

När? Torsdag 9 maj, klockan 18 till 19.

Var? Landskrona stadsbibliotek.

Publicerad 04 May 2019 10:00