Krister Svensson från Lund kikar fram under sin båt Ma Lina som han håller på och bottenmålar.

Krister Svensson från Lund kikar fram under sin båt Ma Lina som han håller på och bottenmålar. Foto: Per Eeg-Olofsson

Lundåkra – inte bara för vattenburna gäster

Husbilsplatserna ett lyft för hamnen

LANDSKRONA. Våren är på väg, även om den i skrivande stund tycks ta några stapplande steg i takt med regnet som smattrar mot fönsterrutorna. Ett vårtecken är dock den ökade aktiviteten i stadens småbåtshamnar, när båtarna ska i vattnet. Så även i Lundåkra, som sedan några år är en hamn, inte bara för folk med båt, utan också för de som kommer med husbil.

Av
Jonas Lundin

Bland de vinterförvarade båtarna står en man på knä och bottenmålar en motorbåt som heter Ma Lina. Det är Krister Svensson från Lund.

– Vi har en ”hodda” här borta, så vi bor här på somrarna också. Det är helt suveränt, säger han.

Att det blev Lundåkra, har bland annat med att den förra båten som de ägde, en Lofotenkutter, låg här och att Lundåkra ligger mitt i sundet.

– Det tar mig inte ens en timme att gå till Ven och det tar mig två timmar att gå till Danmark. Sedan gillar jag folket här. Det är gammalt sjöfolk, jag har också varit till sjöss. Det är inget knussel, det är raka rör, säger Krister Svensson.

Han föredrar segelbåt, även om Ma Lina är en motorbåt.

– Den håller väsen. Den är rätt tyst, men jag tycker om att höra det där skvalpet bakom båten, säger Krister Svensson.

När du läser detta har Ma Lina hunnit komma i vattnet.

Nere vid kajen håller en båt på att lyftas ner i vattnet. Det är Simon Hallkvist och Mikael Hägg, som har mycket att göra nu i sjösättningstider.

– Här är fullt upp nu i fyra veckor, säger Simon Hallkvist, en av ägarna Yacht Care Öresund, som finns i Lundåkrahamnen.

Simon Hallkvist och Mikael Hägg i full fart med sjösättningen.

Simon Hallkvist och Mikael Hägg i full fart med sjösättningen. Foto: Per Eeg-Olofsson

– Det är vinterförvarning, reparation och service, you name it. Allt som har med båtar att göra. Vi lyfter upp till 25 tons båt. Denna här är en nio tons båt, säger han och pekar på den som de just satt i vattnet.

Mer än hälften av de som vinterförvarar båtar är danskar, berättar han, mycket beroende på växelkursen.

– Arbetena är däremot mer än 99 procent svenskar. Danskarna seglar i Danmark och då försöker de få hjälp i Danmark. Oftast är det äldre personer, som kanske har lite svårt för svenska. Det är förståeligt, säger Simon Hallkvist.

Företaget har två servicebilar så att de kan serva båtar alltifrån Ängelholm till Malmö.

– Har ni snackat med hamnkaptenen Mårten? Han sitter i det röda huset där borta, säger Simon Hallkvist och pekar bort mot Hamnkontoret.

I sommar börjar bygget av ett nytt hamnkontor, berättar Lundåkrahamnens hamnkapten Mårten Larsson.

I sommar börjar bygget av ett nytt hamnkontor, berättar Lundåkrahamnens hamnkapten Mårten Larsson. Foto: Per Eeg-Olofsson

En liten blåsig promenad dit och en titt in ger vid handen att det ska byggas ett nytt hamnkontor.

– Vi har haft många projekt de sista åren att bygga ut hamnen. Det senast är att vi ska bygga ett nytt hamnkontor. Någon gång i sommar är det byggstart. Det är beslutat, bygglovet är klart och entreprenör har vi skrivit kontrakt med, säger hamnkapten Mårten Larsson och fortsätter:

– Det är det sista stora upprustningsprojektet som vi har framför oss i hamnen, de sista fem sex åren har vi lagt mycket energi och pengar på underhåll och nu ska vi göra detta.

I många år har det funnits en önskan att byta ut nuvarande slitna hamnkontor. Att det nu går i hamn, är bland annat tack vare en bättre ekonomi. Sedan några år finns det nämligen 48 ställplatser för husbilar på Lundåkra. På påsken fick det dock plats ytterligare 20.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet, att det blivit en så stor beläggning. Förra året var vi nästan uppe i 8000 övernattningar, säger Mårten Larsson.

Det är ett lyft för hamnen, menar han.

– Vi får bättre ekonomi tack vare detta. För det andra blir det en mycket mer levande hamn, säger Mårten Larsson innan vi tar en liten tur för att se om det finns några husbilsgäster att prata med.

Ett glatt gäng på fyra personer från småländska Gamleby, sitter och spelar kortspelet ”plump” mellan två husbilar. Jycken Mira gör sig lite till och vill hälsa.

– Vi älskar husbil, säger Katarina Svensson och fortsätter:

– Vi tar oss en liten tripp till Tyskland. Bara ta det lugnt, bara vara, stanna där vi har lust, en liten minisemester, hitta några ”goa” småställen. Det är det som är charmen, att kunna stanna precis var en vill och hur en vill. Vi har inte så mycket inbokat utan tar det som vi har lust, säger hon.

Hon och maken Jan Svensson har inte varit i Lundåkra förut, till skillnad från kompanjonerna Ulf Pettersson och Lotta Ankarstrand-Pettersson. ”Jättefint”, är deras betyg.

– Det är lika kallt som när vi var här förra året, men då var det var mitt i sommaren, säger Lotta Ankarstrand-Pettersson och skrattar.

– Det är en jätteskillnad när solen kommer fram, den gör nytta, säger Jan Svensson innan de tar upp kortspelandet igen.

Från Småland på väg till norra Tyskland. Katarina Svensson, Ulf Pettersson (delvis skymd), Lotta Ankarstrand-Pettersson och Jan Svensson tillsammans med hunden Mira.

Från Småland på väg till norra Tyskland. Katarina Svensson, Ulf Pettersson (delvis skymd), Lotta Ankarstrand-Pettersson och Jan Svensson tillsammans med hunden Mira. Foto: Per Eeg-Olofsson

Publicerad 05 May 2019 10:00