Det är färgen grönt som gäller både ovan och under ytan i vallgraven. Orsaken är att encelliga grönalger nu har ett smörgåsbord av näring att kalasa på, efter tidigare bottendöd.

Det är färgen grönt som gäller både ovan och under ytan i vallgraven. Orsaken är att encelliga grönalger nu har ett smörgåsbord av näring att kalasa på, efter tidigare bottendöd. Foto: Per Eeg-Olofsson

Massdöd ger grönt vatten i vallgraven

”En extrem situation” menar kommunens miljöstrateg

LANDSKRONA.

Den som gått förbi vallgraven vid Citadellet har säkerligen lagt märke till att vattnet i den nu antagit en lysande, ärtpuréaktig färg. Det är resultatet av algblomning förklarar kommunens miljöstrateg Rainer Weich – en ovanlig sådan.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Det är en extrem situation som jag inte sett på fyra decennier, säger han.

Rainer Weich förklarar att den starka blomningen av de encelliga grönalgerna har att göra med tidigare massdöd i bottenmiljön i vallgraven.

– Det har uppstått syrebrist då allt har dött och näringsomsättningen upphört. Nu finns det syre i vattnet igen och då finns det näringsresurser utan dess like som algerna tar för sig av.

Varför det uppstått syrebrist är okänt.

– Min gissning är att det varit stopp i systemet, att cirkulationen i vallgraven stannat av, säger Rainer Weich.

Hur länge vattnet i vallgraven kommer vara grön algsoppa är svårt att säga menar Rainer Weich.

– Det kan bli så att algerna dör när vattnet blir varmare så småningom. Men de är tåliga.

Under sensommaren uppstår ofta blomningar av blågröna alger, cyanobakterier, i Östersjön. Med strömmar kan de nå även de skånska kusterna. Eftersom de är giftiga kan de utgöra en hälsofara för små barn och husdjur som kan få i sig av vattnet. Någon sådan risk finns dock inte med de gröna algerna i vallgraven.

– Nej, grönalger brukar vara helt ofarliga, säger Rainer Weich.

Publicerad 12 May 2019 09:00