Glödvandring har använts som ett rituellt eller religiöst inslag i flera kulturer. I västvärlden i huvudsak som event för den som vill utmana sig själv mentalt.

Glödvandring har använts som ett rituellt eller religiöst inslag i flera kulturer. I västvärlden i huvudsak som event för den som vill utmana sig själv mentalt. Foto: Kim Berkhuizen/Adobe Stock

Glödvandring på sommarprogrammet för Halvmånen

Bäddat för het upplevelse på stranden

LANDSKRONA.

Som Lokaltidningen tidigare skrivit om, satsar kommunen i sommar på fler aktiviteter och folkliv vid stranden Halvmånen i sommar. Nu är det klart att en av de hetaste aktiviteterna, om uttrycket tillåts, blir att gå på glödande kol.

Av
Per Eeg-Olofsson

– Det har varit en dröm jag har haft länge att kunna anordna det här, säger före detta Borstahusenkrögaren Niclas Lundblad som nu är projektledare för ”Sommar i Lagunen”, Landskrona stads satsning på aktiviteter vid stranden Halvmånen och skejtparken Lagunen i sommar.

Själv har han prövat att gå på glödbädd vid fem tillfällen.

Det är en magisk upplevelse. Jag var väldigt skeptisk först, men det är verkligen en stark grej. Du vet när du inte riktigt vågar göra något men gör det ändå, det är den känslan. För vissa kan det till och med vara personlighetsförändande. Jag tror att det här är något som passar Halvmånen och stämningen där väldigt bra.

Tisdag den 9 juli, klockan 19, är datumet för de heta promenaderna på Halvmånen, leder det hela gör Rolf Beckman.

– Det är han som är Sveriges glödvandringsexpert, och har tagit den till Sverige, säger Niclas Lundblad.

Ett 50-tal platser finns det på kursen som kostar 500 kronor, och det finns redan en handfull anmälda berättar Niclas Lundblad. Några timmar får deltagarna räkna med att avsätta, för det handlar om mer än att bara gå barfota på glödande kol.

- Först är det ett antal övningar, som stärker självförtroendet. Därför spelar det ingen roll om du gör själva glödvandringen, eller väljer att avstå, det är övningarna som ger något att ta med sig. Men 99 procent brukar välja att gå, säger Nicklas Lundblad.

Efter avslutade övningar går deltagarna runt, runt kring en lägereld, till ett rytmiskt ackompanjemang av trummor. Den som vill kan lämna cirkeln och gå över glödbädden, en eller flera gånger.

Risken att bränna sig kan inte helt uteslutas. Men Niclas Lundblad har bara upplevt det en gång.

- Då var det på en ensam kolbit som låg utanför glödbädden, i gräsmattan. Därför brukar man vattna runt glödbädden.

Den som när en het längtan efter denna erfarenhet kan anmäla sig direkt till Niclas Lundblad på e-post niclas.lundblad@landskrona.se.

Publicerad 13 May 2019 14:58