Maria Einarsson och Linda Hansson driver trädgårdsbutik respektive inredningsbutik under samma tak på Solvik i Billeberga. De är kritiska mot att Svalövs kommun inte deltar i trädgårdsrundan.

Maria Einarsson och Linda Hansson driver trädgårdsbutik respektive inredningsbutik under samma tak på Solvik i Billeberga. De är kritiska mot att Svalövs kommun inte deltar i trädgårdsrundan. Foto: Jonas Lundin/Arkiv

"Tråkigt att kommunen inte är med längre"

Företagare kritiska mot att Svalövs kommun inte är med i trädgårdsrundan

BILLEBERGA. Svalövs kommun är inte med i årets trädgårdsrunda i nordvästra Skåne. Kommunen har valt att inte betala de 5000 kronor som det skulle kosta att ha med kommunens trädgårdar i broschyren.

Av
Jonas Lundin

– Det är tråkigt att inte kommunen är med längre. Det är både privatpersoner som visar upp sina trädgårdar och företag, bland annat vår trädgårdsbutik, säger Maria Einarsson.

Hon och Linda Hansson driver trädgårdsbutik respektive inredningsbutik under samma tak på Solvik i Billeberga.

Om inte Svalövs kommun är med och bidrar med 5000 kronor till arrangerande Helsingborgs Trädgårdsförening, så kan inte de som bor eller ha företag i kommunen delta i trädgårdsrundan, berättar hon.

– Det är mycket trädgårdsfolk ute och åker då. Det drar mycket folk till kommunen förstås och de gör ju annat i kommunen dessutom.

Svalövs kommun har aldrig varit med i trädgårdsrundan, menar kommunens utvecklings- och näringslivschef Katarina Borgstrand.

– Tidigare var det kommunerna tillsammans i Familjen Helsingborg som gick in med pengar. Det var pengar till en uppstartsfas som motsvarade mycket mer än 5000 kronor per kommun, säger hon.

Även om 5000 kronor inte är en stor summa i den kommunala budgeten vore det fel av kommunen att betala den i år menar Katarina Borgstrand.

– Vi har efterfrågat hur många företag det är i Svalövs kommun som är med i rundan, och det är bara ett. Kommunen får inte gå in och stötta ett enskilt företag på det viset.

Publicerad 13 May 2019 09:15