Johan Åkesson har snabbt blivit duktig.

Johan Åkesson har snabbt blivit duktig. Foto: Jonas Lundin

BK Strået är tillbaka där de hör hemma

Går upp från division 3 till division 2

SVALÖV. Bowlingklubben BK Strået har haft en supersäsong, med bara tre förluster på 24 matcher. Nu är klubben tillbaka i division 2.

Av
Jonas Lundin

Sejouren i division 3 blev bara ettårig. En lysande säsong borgade för serieseger och en direktplats i division 2 nästa säsong.

– Jag tror överlag vi stärkt oss som spelare, att vi har höjt oss till en högre nivå. En stor del är nog att vi började säsongen bra, jag tror det stärkte oss. Vi sa att vi ska tillbaka direkt och inte harva i division 3, säger Patrik Åkesson, ordförande och spelare i BK Strået.

Patrik Åkesson är erfaren bowlare. Han gjorde comeback 2013 efter tolv års uppehåll. Och har fått uppleva även en säsong i division 1 för några år sedan. Där gick det inte så bra och klubben åkte ur direkt.

– Målet nu är att bli ett stabilt division 2-lag, säger Mikael Svensson, en av spelarna.

– Ligga i övre delen på division 2 i alla fall till att börja med, fyller Patrik Åkesson i, och fortsätter:

– Tittar man på hur säsongen varit överlag, så hade vi nog inte gjort bort oss i division 1. Det tror jag inte. Vi måste träna lite mer på bortamatcher. Hemma är vi mycket stabila och spelar bra.

Att det kan vara skillnad mellan hemma och borta kan bero på att olika bowlinghallar har olika oljeprofil, det vill säga att oljan läggs ut på banorna på lite olika sätt. Om det är mycket olja så kasar klotet mer, om det är lite olja så kan klotet skruvas mer.

Efter intervjun har klubben en tävling med olika oljeprofiler på de olika banorna, vilken bana som har vilken profil är okänt för spelarna.

– Det gäller att anpassa sig snabbt, säger Mikael Svensson, som är relativt ny i gamet.

Han har bara spelat i 1,5 år, men kom snabbt med i A-laget. Annars är det rätt så krisigt med återväxten i Bowlingsverige, menar de. BK Strået efterlyser fler spelare, både nybörjare och erfarna är välkomna.

När BK Strået åker på seriematcher så är det åtta spelare och en reserv som åker. Under säsongen har de haft 12-13 spelare att välja på. Här är Lennart Karlsson, som gör sin 52:a bowlingsäsong och Johan Åkesson längst fram. I bakre raden: Mikael Svensson, Patrik Åkesson och Stefan Johansson. Klubben har avancerat en division, nästa säsong spelar klubben i tvåan.

När BK Strået åker på seriematcher så är det åtta spelare och en reserv som åker. Under säsongen har de haft 12-13 spelare att välja på. Här är Lennart Karlsson, som gör sin 52:a bowlingsäsong och Johan Åkesson längst fram. I bakre raden: Mikael Svensson, Patrik Åkesson och Stefan Johansson. Klubben har avancerat en division, nästa säsong spelar klubben i tvåan.

Mikael Svensson hade inte spelat så mycket innan han började på riktigt.

– Lite bollkänsla har man, sedan man hållit på med bollsporter. Men det är inte bara det. Man måste ha tålamod och lite teknik, men det kommer efter hand. Det gick ett år innan jag började förstå hur bowlingen fungerar, säger Mikael Svensson.

19-årige Johan Åkesson har spelat bowling i cirka 4,5 år. Hans utveckling har gått spikrakt uppåt.

– Det är mycket träning. Det blir som att man har en personlig tränare, det var bara jag på juniorträningarna, vi blev en till nu. Man har fått mycket tips, säger han.

Det var pappa Patrik Åkesson som fick in honom i sporten, men något annat som gjorde att han stannade.

– Jag fastnade för det för jag kände att det var en sak jag kunde bli bra på. Jag har tränat andra sporter innan, men jag kände att jag inte utvecklades. Sedan började jag med bowling, då kände jag att jag att här kan jag utvecklas rätt så bra och fort, säger Johan Åkesson.

Till helgen har klubben klubbmästerskap.

Publicerad 14 May 2019 09:30