Jonas Levin är ordförande i Kopparhögarnas koloniförening. Sedan förra våren har han och de andra i styrelsen fått lägga betydligt mer tid på styrelsearbetet än vanligt.

Jonas Levin är ordförande i Kopparhögarnas koloniförening. Sedan förra våren har han och de andra i styrelsen fått lägga betydligt mer tid på styrelsearbetet än vanligt. Foto: Per Eeg-Olofsson

Koloniordförande: ”Det viktigaste är att hitta ersättningsplatser”

Utesluter inte att ta nytt kontrakt till domstol

LANDSKRONA.

Ordföranden för Kopparhögarnas koloniförening utesluter inte att gå till domstol med tillägget i arrendeavtalen. Men viktigare är att kommunen erbjuder ersättningsplatser, menar han.

Av
Per Eeg-Olofsson

Jonas Levin och hans kollegor i styrelsen för koloniföreningen har fått lägga mycket tid på att prata med oroliga medkolonister på senare tid. Han utesluter inte att föreningen kommer att försöka få tillägget om förtida uppsägning prövat i domstol.

–Vi har kontaktat en ny advokat, som tycker att vi ska gå vidare med det på ett eller annat sätt, säger han.

Men frågan om kommunen ska kunna säga upp kolonister i förtid eller inte, det är inte den viktigaste frågan menar Jonas Levin.

– Nej, inte i och med att miljönämnden beslutat att man ändå inte får ha kolonier på området från 2021, då spelar inte kontraktet så stor roll.

Istället efterlyser han dialog med kommunen i en annan fråga.

– Att kommunen ordnar ersättningsmark om vi tvingas flytta. Eller att de som tvingas riva sina stugor kompenseras. Men helst ersättningsplatser, för vad vi vill är att ha kvar våra kolonier.

Jonas Levin är kritisk till att den frågan inte tagits upp av kommunen.

– Egentligen har vi ju ingen juridisk rätt till ersättning. Men jag vill fråga våra politiker om de verkligen tycker det är rättvist att folk kan bli av med sina stugor helt utan ersättning? Hur hade man gjort om det varit en privat fastighetsägare som hyrde ut på förorenad mark?

Han är rädd att en stängning av Kopparhögarna kan leda till att fler koloniområden stängs.

– Om man börjar rota i det så här, vilket blir nästa område?

Publicerad 15 May 2019 00:00