DSV:s stora logistikanläggning i Landskrona ska nu utrustas med ny trafiksäkerhetsteknik. Så kallade ”alkobommar” ska hindra alkoholpåverkade chaufförer att köra ut från området.

DSV:s stora logistikanläggning i Landskrona ska nu utrustas med ny trafiksäkerhetsteknik. Så kallade ”alkobommar” ska hindra alkoholpåverkade chaufförer att köra ut från området. Foto: Arkiv

DSV inför alkobommar i Landskrona

Ska hindra onyktra chaufförer att lämna området

LANDSKRONA.

Transportföretaget DSV kommer att införa trafikbommar på sin anläggning i Landskrona, med automatisk alkoholkontroll. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande. De så kallade ”alkobommarna” ska hindra att rattonyktra chaufförer ger sig ut på vägarna, genom att de tvingas göra ett utandningsprov med negativt resultat innan bommarna på vägen ut från anläggningen öppnas.

Av
Per Eeg-Olofsson

Första alkobommarna har DSV installerat på sin nya anläggning i Jönköping, men även den i Landskrona ska få utrustningen. Alkobommen i Jönköping ”lär även vara den första inom transportbranschen i detta utförande och för användning i Sverige” enligt DSV själva.

DSV:s alkobommar blir dock inte de första i Skåne, år 2006 infördes sådana i Trelleborgs hamn. Två år tidigare inträffade en av de värsta dödsolyckorna i Skåne där en påverkad lastbilschaufför varit inblandad. Då var det en ungersk lastbilschaufför som orsakade en olycka där fem personer dog efter att ha kört av Trelleborgsfärjan berusad. På motorvägen, i höjd med Svedala, körde han fel och försökte då vända genom att köra mot färdriktningen. Lastbilen kolliderade då med två personbilar, en av dem fattade eld.

Publicerad 16 May 2019 10:00