Deltagarna på daglig verksamhet har haft hundkontakt i runt fyra år. Sedan ett år är de tre hundarna på daglig verksamhet på Garvaren i Teckomatorp diplomerade besökshundar. Här är det Stephanie Sörensen som ser till att Hasse får lite motion.

Deltagarna på daglig verksamhet har haft hundkontakt i runt fyra år. Sedan ett år är de tre hundarna på daglig verksamhet på Garvaren i Teckomatorp diplomerade besökshundar. Här är det Stephanie Sörensen som ser till att Hasse får lite motion. Foto: Jonas Lundin

Här blir hundgörat roligt

Daglig verksamhet och Svalövs Brukshundsklubb i givande samarbete

SVALÖV. Varje torsdag kommer deltagare från daglig verksamhet på Garvaren till brukshundsklubben i Svalöv. För att fixa med stugan, och för att träna med hundar.

Av
Jonas Lundin

Golden retrievern Sherlock hälsar mycket entusiastiskt välkommen i dörröppningen till Svalövs Brukshundsklubbs stuga. Han är en av tre diplomerade besökshundar inom daglig verksamhet inom LSS på Garvaren i Teckomatorp. Varje torsdag kommer verksamhetens djur- och friluftsgrupp till Svalövs Brukshundsklubb.

– Gå med dem och vara med, säger Tommy Karlsson om var som är roligast med hundar.

Samarbetet mellan daglig verksamhet och brukshundsklubben kom till genom Jenny Vigre som inte bara jobbar på daglig verksamhet, utan också sitter i styrelsen för brukshundsklubben.

– Jag frågade om vi kunde vara med här och hålla ordning, använda deras plan och hinder. I gengäld så gör vi i ordning stugan här, säger Jenny Vigre.

Tommy Karlsson fixar till ett hinder medan borderterriern Hasse spanar på annat.

Tommy Karlsson fixar till ett hinder medan borderterriern Hasse spanar på annat.

Här får hundarna möjlighet att springa och träna på större ytor än på daglig verksamhet på Garvaren.

– Först brukar vi börja med att gå en långrunda, så hundarna får rasta av sig lite. Efter det kan man börja träna lite med dem, säger Marie Dahlgren som äger Sherlock.

På Daniel Wikanders tröja står det Landskrona ridklubb. På frågan om han gillar hundar eller hästar bäst, kommer svaret blixtsnabbt:

– Hundar.

Att vara på brukshundsklubben ger också tillfälle till social kontakt.

– Man blir mer delaktig och aktiv i samhället på ett annat vis. Det är ibland flera hundar på appellplan. Det ger möjlighet att träffa andra hundägare här också, säger Marie Dahlgren.

Publicerad 17 May 2019 09:30