Fotografen Björn Persson har tagit bilder av flera av världens utrotningshotade arter som kommer visas på Dunkers kulturhus. Här en afrikansk leopard.

Fotografen Björn Persson har tagit bilder av flera av världens utrotningshotade arter som kommer visas på Dunkers kulturhus. Här en afrikansk leopard. Foto: Björn Persson

På gång i Nordvästskåne

Lokaltidningen ger dig aktuella nöjestips

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA

Lyssna till vårens visor på församlingshemmet

Kören Rediviva är en av Landskronas många körer, en fyrstämmig, blandad seniorkör knuten till Landskrona församling. Kören sjunger under gudstjänster men har även två egna konserter per år. Torsdagen den 23 maj är det dags för en sådan. På församlingshemmet bjuder Redivivia på en repertoar med vårvisor, både sakrala och icke-sakrala. Det är en allsångskonsert där publiken gärna får sjunga med. Kaffe serveras. Fri entré.

När? Torsdag 23 maj, klockan 18 till 19.30.

Var? Landskrona församlingshem, Artillerigatan 2.

Torsdagen den 23 maj sjunger kören Rediviva våriga visor på församlingshemmet.

Torsdagen den 23 maj sjunger kören Rediviva våriga visor på församlingshemmet. Foto: Adobe Stock

SVALÖV

Riktiga rättsfall i fokus för författarbesök

Det vankas författarbesök på Svalövs bibliotek. På torsdag kommer Lena Ebervall och Per E Samuelson. De är båda författare och advokater som skriver romaner som är baserade på verkliga rättsfall. Deras böcker handlar om riktiga rättsskandaler, fall som ofta varit mycket uppmärksammade i media. Alla har det gemensamt att de berättas ur ett underdogperspektiv, alltså den lilla människan som kämpar mot domstolar och myndigheter och blir utsatt för maktmissbruk och orättvisa. Deras första roman kom 2008, ”Ers Majestäts olycklige Kurt”, som handlar om Kurt Haijby och hans, enligt egen uppgift, hemliga förhållande med Gustaf V. Sedan dess har de också gett ut ”Mördaren i folkhemmet”, ”Bombmannens testamente” ”Florence Stephens förlorade värld” och ”Domardansen - en sannsaga om maktmissbruk”. Fri entré.

När? Torsdagen den 23 maj klockan 18.

Var? Svalövs bibliotek.

Per E Samuelson och Lena Ebervall.

Per E Samuelson och Lena Ebervall. Foto: Peter Knutson

HELSINGBORG

Storslaget naturfoto med allvarligt budskap på Dunkers

Fredagen den 24 maj är det vernissage för fotoutställningen ”The Thin Line” på Dunkers kulturhus. Titeln på utställningen med bilder av fotografen Björn Persson syftar på hur lite som skiljer djurarterna som syns på bilderna från att för alltid försvinna från jordens yta. Med utställningen vill Björn Persson skapa hyllning till världens utrotningshotade arter, kanske de sista av sina slag. Men det handlar inte om en förtvivlan över det hot som flera av världens djurarter står inför, enligt Dunkers kulturhus som producerat utställningen. Snarare är avsikten att dramatisera den storslagna skönhet de inbegriper och därigenom mana till förändring och engagemang. Internationellt uppmärksammade fotografen Björn Persson har under många år jobbat med liknande teman. Han har rest runt i olika delar av världen och bland annat fotograferat Afrikas hotade djurarter, Antarktis försvinnande ismassor. Fri entré under vernissagen, annars Dunkers vanliga inträde. Den som vill se mer foto kan passa på att se bilder av eleverna på Fotoskolan Munka som visas i Dunkers lilla utställning Rum 1. Årets tema är ”utopi”.

När? Vernissage fredag 24 maj, klockan 18 till 20.

Var? Dunkers kulturhus, Kungsgatan 11.

Johan Karlgren inspireras ofta av populärkulturen. Här är det präktig grannen Flanders från The Simpsons som dyker upp bakom ett plank.

Johan Karlgren inspireras ofta av populärkulturen. Här är det präktig grannen Flanders från The Simpsons som dyker upp bakom ett plank. Foto: Instagram:pappasparlor

LANDSKRONA

Ovanlig konstform i småbitar på Gallerinatten

I förhållande till stadens storlek är utbudet av konstutställningar i Landskrona stort, det skulle nog de flesta konstintresserade hålla med om. Därför blir det ofta tillfälle att bese nya målningar, skulptur, konsthantverk och inte minst foto. Men något man mycket sällan, för att inte säga aldrig, får möjlighet att se är konst av pärlplatta (sån där som finns på förskolan ni vet). Under Landskronas nya Gallerinatt fredagen den 24 maj (läs mer om den på sidan X i denna tidning) kan man dock det. Då kommer Johan Karlgren till Galleri Gamla staden med sin pärplattekonst som han skapat under artistnamnet Pappas pärlor, tillika ett konto på Instagram (pappasparlor) med över 100 000 följare. Inspirationen hittar Johan Karlgren ofta i populärkultur och tv-spelsvärlden. Men även vardagsföremål kan få konstverkshöjd i Johan Karlgrens pärlplattetolkningar.

När? Vernissage fredag 24 maj, klockan 18 till 22. Annars 25/5, 1/6 och 8/6 klockan 12 till 16.

Var? Galleri Gamla staden, Norra Kyrkogränden 31.

Publicerad 21 May 2019 11:57