I föreställningen förekom det både björnar, grodor, tigrar och falkar, och som här, delfiner, efter namnen på de olika avdelningarna på förskolan.

I föreställningen förekom det både björnar, grodor, tigrar och falkar, och som här, delfiner, efter namnen på de olika avdelningarna på förskolan. Foto: Jonas Lundin

Sång och dans – bitar i pusslet att lära sig språket

Andra året för kulturinriktning på förskolan Svalan

SVALÖV. Jobbat aktivt med språk och kommunikation med hjälp av sång, musik, dans och teater. Det har förskolan Svalan gjort nu under två år. Det har gett både tidigare taldebut och större gemenskap.

Av
Jonas Lundin

En kvinna utklädd till svala står på taket till innergården på förskolan Svalan. Det är förskolechef Anna Hedin, som har en av rollerna i förskolans föreställning ”Jorden runt med Svalan”. Hon välkomnar publiken, denna dag i form av barn från de två övriga förskolorna i Svalövs tätort: Norrgården och Solstrålen. Hälsningsfraser på olika språk hänger på vimplar tillsammans med olika länders flaggor.

– 18 språk finns representerade här. Det är helt fantastiskt. Barnen har jobbat med ländernas flaggor, de har pratat om vad man äter i andra länder, hur ser det ut att gå i förskola i andra länder. De har lärt sig jättemycket. Och den resan ska ni få följa med på här på Svalan idag, säger Anna Hedin.

"Det blir en samhörighet. Även om man inte kan språket så kan man vara delaktig ändå", säger förksolechef Anna Hedin, här som "svalan" i barnens föreställning "Jorden runt med Svalan". Foto: Jonas Lundin

I föreställningen har barnen fått jobba med musik, drama och rörelse. Kort sagt fått använda sin kreativa förmåga för att stärka sitt språk. Till hjälp har förskolan haft musik- och danspedagoger från Kulturskolan och Susanne Jardeback som är konstnär från Ask. Gabriella Blum har lett rytmikövningar två gånger i veckan. Camilla Zethraeus leder dans för förskolans avdelningar.

– Det får barnen att uttrycka sin kreativitet och glädje att röra sig. Rytmer och dans ger liv, säger hon.

– Dansen tar fram barnet ur en vuxen, det är frigörande. Barnet har redan allt det här, men de lär sig mycket motorik, det är mycket rytm- och taktkänsla och att känna livet i dansen.

Det här är andra året som Svalan haft en kulturinriktning. En av tankarna bakom det är att stärka barnens svenska språk. På Svalans förskola har runt 70 procent av barnen ett annat modersmål än svenska. På de två andra kommunala förskolorna i Svalövs tätort, Norrgården och Solstrålen, är motsvarande siffra 10-20 procent.

Både Anne B Nilsson och Anette Pedersen är erfarna förskollärare och har jobbat på Svalan i många år. De är mycket positiva till förskolans kulturinriktning de senaste två åren.

– Det har verkligen varit upplyftande, säger Anne B Nilsson.

Flaggor och hälsingsfraser från olika länder i världen som finns respresenterade på Svalan.

Flaggor och hälsingsfraser från olika länder i världen som finns respresenterade på Svalan.

– Och utvecklande, för både personal och barn. Eftersom vi har så många tvåspråkiga så är det språket som många gånger brister. Det har varit många tankar på hur man får fram det på olika sätt så att barnen förstår. Alla barn kan sjunga och dansa. Där börjar man och sedan kommer orden och språket efter det, säger Anette Pedersen.

Anette Pedersen tar ett exempel med fem barn som började på förskolan i januari förra året, utan att kunna svenska alls och skulle börja skolan fem månader senare. Det gick rätt så bra för de fem barnen, berättar hon.

– De flesta har redan börjat med svenska språket. Sedan var det en del av dem som kunde engelska. Vi tog till det också . Språken förstärker varandra. Och sedan hade vi sådan tur att vi har personal här som talar deras hemspråk, säger Anette Pedersen.

Kulturaktiviteterna ger en samhörighet, tycker de.

– Både gemenskapen som det skapar i huset och för barnen att få se olikheter och likheter. Sedan framförallt det språkliga arbetet som ger otroligt mycket och att alla kan var delaktiga på sitt vis, säger förskolechef Anna Hedin.

Kulturinriktningen pågår även under hösten. Anna Hedin hoppas att det ska få en fortsättning även nästa år.

Publicerad 21 May 2019 11:35