Garage, förskola och nu kontor och kök. Byggnaden vid Bastion Carolus har fått en ny hyresgäst.

Garage, förskola och nu kontor och kök. Byggnaden vid Bastion Carolus har fått en ny hyresgäst. Foto: Per Eeg-Olofsson

Här kan det bli ny servering vid Citadellet

Event- och PR-byrån Whyland blir hyresgäster i gammalt garage

LANDSKRONA.

Snart kan Citadellets konditori (före detta Why not kafé) få konkurrens som mat- och dryckesställe på Citadellområdet. Eventbyrån Whyland har hyrt det före detta garaget i sydöstra hörnet av området, där de bland annat vill bygga restaurangkök. Men än så länge är de hemlighetsfulla med planerna.

Av
Per Eeg-Olofsson

Exakt när det före detta garaget vid Bastion Carolus i Citadellsområdet sydöstra hörn byggdes är inte klart. Men det rör sig om 1920- eller 1930-talet. Senast är det en förskola som använt lokalen, men den förskolan har nu flyttat in Tyghuset, en annan byggnad på Citadellsområdet.

Nu är det klart att Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar Citadellsområdet och alla dess byggnader, har fått en ny hyresgäst för byggnaden. Det är Landskronabaserade event- och PR-byrån Whyland som skrivit på ett fyraårigt avtal för den totalt 138 kvadratmeter stora byggnaden.

Lokaltidningen har sökt Sebastian Swärd på Whyland, som väljer att svara per e-post.

- Det är fortfarande tidigt i processen och mycket kan komma att ändras. Planen är ett nytt kontor för oss och att fortsätta utveckla Whyland och vår verksamhet inom event och kommunikation, skriver han angående vilka planer han och Elin Jönsson, den andra halvan av Whyland, har för huset.

”Event” ingår i de verksamheter som Whyland vill driva i och kring byggnaden. Bastion Carolus har använts till sådant vid tidigare tillfällen, till exempel under 600-årsjubileet och under en koloniträdgårdsmässa.

”Event” ingår i de verksamheter som Whyland vill driva i och kring byggnaden. Bastion Carolus har använts till sådant vid tidigare tillfällen, till exempel under 600-årsjubileet och under en koloniträdgårdsmässa. Foto: Per Eeg-Olofsson

Kontoret ligger på ovanvåningen enligt en skiss, och de planerna ingår även ett restaurangkök i bottenvåningen, där det även syns en bardisk.

- Ett restaurangkök öppnar upp möjligheter som vi ser framemot att landa mer konkret i framöver. Det är en otroligt häftig lokal på en unik plats med stor potential, skriver Sebastian Swärd.

Att det rör sig om en relativt liten byggnad ser inte Sebastian Swärd som ett hinder.

- Vi tror på den planlösning som har tagits fram och ser byggnadens storlek som en fördel, skriver han.

Enligt hyresavtalet ska byggnaden användas till kontor, restaurang och event. Innan det kan ske krävs dock en del pappersexercis, ansökningar om bygglov och tillstånd för restaurangverksamhet är inlämnade till kommunen. Även Statens fastighetsverk har lämnat in en ansökan till Riksantikvarieämbetet om att få göra några mindre förändringar utvändigt, till exempel att ordna fasadbelysning och byta några fönster. Även om byggnaden inte är särskilt gammal jämfört med de övriga på området, så krävs det tillstånd för alla exteriöra förändringar, eftersom hela området omfattas av byggnadsminnesskydd.

Publicerad 24 May 2019 10:31