Mohammad Jafari är en av eleverna som bidragit till utställningen om unga afghaners fysiska aktivitet som nu finns att se på Svalöfs gymnasium.

Mohammad Jafari är en av eleverna som bidragit till utställningen om unga afghaners fysiska aktivitet som nu finns att se på Svalöfs gymnasium. Foto: Jonas Lundin

Ensamkommandes rörelsevanor här och där studeras i forskningsprojekt

Utställning på Svalöfs gymnasium

SVALÖV. Flera av de nyanlända ungdomar, som kommit ensamma till Sverige, har jobbat sedan de var små. Och det har inte gett mycket tid till idrottande. Men det blir det desto mer av här i Sverige. Det framgår av en utställning på Mediateket på Svalöfs gymnasium, som är en del av ett forskningsprojekt på Malmö Universitet.

Av
Jonas Lundin

Bakom utställningen står tio elever på Språkintroduktionsprogrammet, som alla har ursprung i Afghanistan, flera av dem dock uppväxta i Iran. I utställningen får eleverna i ord och bild berätta sina egna historier om hur fysisk aktivitet varit en del av deras liv, både innan och efter de kom till Sverige.

Utställningen är uppdelad i fem teman: ”Arbetande barn”, ”Många av oss älskar fotboll”, ”Vi är hårdhudade och vi vet det”, ”Vi tycker om att vara fysiskt aktiva men av olika skäl” och ”Vi är mycket introspektiva och reflekterar mycket.”

Mohammad Jafari är uppvuxen i Iran. Han visar ett träd, som han ritat, som visar hans historia. Det börjar med år 2009.

– Då lekte jag med mina kompisar. 2010 blev jag sjuk och var mest hemma. Jag kunde inte leka med mina kompisar. Jag hade en svår situation, säger han.

Han berättar att han såg andra kompisar, som kom från rika familjer, cykla och önskade att han också hade en cykel. Ibland spelade han fotboll med sina kompisar. Annars var det inte mycket tid att idrotta för honom. Han jobbade på landet med sin mor, bland annat med att plocka jordgubbar.

– Vi hade inte en bra situation. Jag och mamma var tvungna att arbeta, för att försörja oss.

En dag 2015 sa hans mor till honom att han skulle lämna Iran och åka till ett annat land och han hamnade i Sverige. 2019 fick han uppehållstillstånd för ett år.

– Jag önskade att en dag få cykla, som andra kompisar. Idag cyklar jag, jag har fått min dröm uppfylld.

Ett träd där Mohammad Jafari berättar sin historia, om sin fysiska aktivitet och liv.

Ett träd där Mohammad Jafari berättar sin historia, om sin fysiska aktivitet och liv.

Annat som han gör vid sidan av skolarbetet är att spela innebandy och att jogga.

– Nu är jag bekymrad vad som kommer att hända. Jag har fått uppehållstillstånd för ett år. Jag måste ansöka igen till Migrationsverket, säger han.

Jasmin Khan fick varken arbeta eller idrotta på fritiden hemma i Afghanistan. Där hon kommer ifrån skulle flickorna bara vara hemma, berättar hon. Annat är det i Sverige.

– 2016, då började jag sporta. Förut gjorde jag ingenting, säger hon.

Nu har hon provat flera olika sporter, och det är klart vilka som hon har fastnat för.

– Självklart dans och basket. Jag älskar basket, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker också om yoga. När jag gör det känner jag mig jättelugn.

Utställningen är en del av ett forskningsprojekt, som Sepand Mashregi, doktorand från Institutionen för idrottsvetenskap på Malmö Universitet, står bakom.

– De har haft många olika erfarenheter av fysisk rörelse eller aktivitet. Ofta hittar de själva på sin egen fysiska aktivitet, även i Sverige, eftersom de ibland inte har tillgång till klubbar och liknande, men de går ut och spelar ändå. De är rätt så fysiskt aktiva, men kanske ser man det inte eftersom de inte är del av klubbar så mycket, säger hon.

Utställningen är på flera språk: engelska, svenska och dari. Den finns att se på Mediateket på Svalöfs gymnasium fram till terminens slut.

Publicerad 28 May 2019 09:30