"Det är jätteroligt, för man får träffa andra i alla åldrar", säger Agnes Holm om rörelsepassen som Parksskolans elever har lett för Ängslyckans äldre och brukarna på daglig verksamhet på Garvaren. Foto: Jonas Lundin

"Det är bra att röra på sig och sprida glädje"

Läsårets sista rörelsepass firades med fika och rosor

TECKOMATORP. Sedan i höstas har mellanstadieelever från Parkskolan kommit till äldreboendet Ängslyckan och till daglig verksamhet på Garvaren, för att leda gympapass. På onsdagen var det stor avslutning på Ängslyckan.

Av
Jonas Lundin

Förväntningen ligger i luften i samlingsalen på Ängslyckan. En del av de äldre som bor här och deltagare från daglig verksamhet inom LSS på Garvaren sitter i en stor ring och väntar på barnen från Parkskolan. Alla de mellanstadieelever som varit med och lett rörelsepass under läsåret, står i korridoren utanför och väntar på att få leda detta läsårs avslutande pass.

In hoppar de i en enda lång ”orm”. Först i det långa ledet är Agnes Holm, 12 år.

– Det är jätteroligt, för man får träffa andra i alla åldrar, säger hon.

Tommy Andersson, som går på daglig verksamhet på Garvaren, har varit med på gympapassen flera gånger.

– Det är bra, de är duktiga som ställer upp, säger han.

Idén med generationsöverskridande gympapass kommer från idrottsläraren Krister Stjärnkvist och resursläraren Anders Stålhandske, som ett led i det hälsoprojekt som bedrivs på skolan. Anders Stålhandske hoppas på en fortsättning av rörelsepassen även nästa läsår.

– Det är vår ambition, säger han.

Initiativet till generationsöverskridande gympapass kommer från idrottsläraren Krister Stjärnkvist (bilden) och resursläraren Anders Stålhandske.

Initiativet till generationsöverskridande gympapass kommer från idrottsläraren Krister Stjärnkvist (bilden) och resursläraren Anders Stålhandske. Foto: Jonas Lundin

Initiativet har uppmärksammats mycket, inte minst i olika medier. Det nominerades också till Svenska Barnidrottspriset.

– Det vann Albin Tingsvall, en före detta handbollsspelare. Men han skickade det till oss. Han ville att vi skulle vinna. Vi vill träffa honom för ett eventuellt samarbete. Han har bra värderingar, säger Anders Stålhandske.

Jasmin Lilja och Amanda Jönsson tycker att vara med och leda rörelsepassen.

Jasmin Lilja och Amanda Jönsson tycker att vara med och leda rörelsepassen. Foto: Jonas Lundin

De är också nominerade till Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl, som delas ut av Samhall. I nomineringen står: ”Detta ger elever/personal/ deltagare en enorm vinst, värdegrundsmässigt, då eleverna får lära känna och möta olika funktionsvariationer i samhället. Detta har blivit en bra gränsöverskridande satsning från Anders och Krister.” Där går det fortfarande att gå in och rösta.

Efter rörelsepasset får barnen blommor av äldreboendets personal.

– Det är bra att röra på sig och sprida glädje. Det är bra för kroppen att röra på sig när man blir gammal. Då kan man vara lite stel, säger Jasmin Lilja med en ros i handen.

Så klart blir det fika också. Det ackompanjeras av sköna pianotoner, signerade Daniel Wikander. Han spelar bland annat Idas sommarvisa och en bit ur Beethovens nionde symfoni.

Minna Ehn Öberg och Mattias Levander visar hur en övning ska göras.

Minna Ehn Öberg och Mattias Levander visar hur en övning ska göras. Foto: Jonas Lundin

Publicerad 29 May 2019 15:55