Marcin Jönsson är van vid djur. Hans familj har en gård med kor utanför Kågeröd.

Marcin Jönsson är van vid djur. Hans familj har en gård med kor utanför Kågeröd. Foto: Jonas Lundin

Svalövsungdomar får närkontakt med häst och natur

Samarbete mellan Svalövs Rotaryklubb och Söderåsens Forsgård

SÖDERÅSEN. På onsdagen kunde ungdomar med funktionsnedsättning från Svalövs kommun njuta av natur, hästar, spel, grillning och annat kul på Söderåsens Forsgård.

Av
Jonas Lundin

– När jag var liten provade jag rida på en häst. Jag är inte så van vid det, säger Gloria Elmbert, strax innan hon ska stiga upp på en av islandshästarna.

Ulrika Stengard-Olsson, sjukgymnast och ridsjukgymnast som driver Söderåsens Forsgård, hjälper henne.

– Den här heter Gledi, det betyder glädje på isländska. Det är en fin häst, säger hon.

Gloria Elmbert kommer upp på hästryggen utan problem. Först blir det en runda i paddocken för några av ungdomarna och sedan en tur i bokskogen. Det är en dag med perfekt väder, en av de första sommardagarna, trots att vi redan är i början av juni.

En av hästarna är glupsk och stannar till då och då och tar ett par tuggor gräs från stigkanten. Solen strålar på en damm och de grillplatser där ungdomarna ska grilla och bada lite senare på dagen.

– I början var jag jätterädd, men inte alls nu, säger Gloria Elmbert efter rundan.

Det är totalt 25 ungdomar med funktionsnedsättning från Svalövs kommun, som är på Söderåsens Forsgård, på andra sidan åsen från Kågeröd räknat, för en aktivitetsdag. Dagen är ett samarbete mellan Svalövs Rotaryklubb och Söderåsens Forsgård.

Sigge Gustafsson från Loarp utanför Tågarp passar på att få närkontakt med natur och djur. Assistent Rebecca Nordahl och mamma Jeanette Eriksson (ej i bild) hjälper till.

Sigge Gustafsson från Loarp utanför Tågarp passar på att få närkontakt med natur och djur. Assistent Rebecca Nordahl och mamma Jeanette Eriksson (ej i bild) hjälper till. Foto: Jonas Lundin

Verksamheten här är anpassad för personer med funktionsnedsättning. Här finns 16 specialutbildade islandshästar, som är vana vid ryttare med särskilda behov. Som ridsjukgymnast behandlar Ulrika Stengard-Olsson patienter med olika diagnoser och sjukdomar, med hjälp av hästens rörelser.

– Hästen rör sig i skritt. Den rör sig då i tre dimensioner, det är en tredimensionell rörelse, fram och tillbaka, sida till sida och en rotation. Det är samma rörelse som vi har i vårt bäcken när vi går. Den rörelsen är spänningsreglerande, säger hon.

Hon tar exempel på någon som drabbats av stroke och är svagare på ena delen av kroppen.

Christine Lindkvist hjälper till med hästarna under aktivitetsdagen. Hon är ”hemma” över sommaren. Hon bor sedan 2006 på Australiens östkust, där hon jobbar med att rida med turister upp i bergen.

Christine Lindkvist hjälper till med hästarna under aktivitetsdagen. Hon är ”hemma” över sommaren. Hon bor sedan 2006 på Australiens östkust, där hon jobbar med att rida med turister upp i bergen. Foto: Jonas Lundin

– Den tredimensionella rörelsen gör att den drabbade sidan slappnar av, så att du får en bättre gångförmåga. Jag jobbar mycket med balans, hållning och styrka, säger hon.

Om man inte kan rida på vanligt sätt så kan man välja på att åka häst och vagn, berättar Stengard-Olsson, som även har de som ligger på hästryggen.

– Sitter man i rullstol så har jag en lyft inne på logen, som man kan hissa upp ryttaren istället för att lyfta upp denne på hästen.

Ulrika Stengard-Olsson startade verksamheten på Söderåsens Forsgård år 2000.

Ulrika Stengard-Olsson startade verksamheten på Söderåsens Forsgård år 2000.

För flera av ungdomarna som Lokaltidningen pratar med så är det första gången som de rider. Men inte för Marcin Jönsson. Han brukar rida på Landskrona ridklubb. Han är också van vid djur, eftersom hans familj har en gård med nötboskap utanför Kågeröd.

– Vi tyckte det lät mysigt att få en heldag här med fika, ridning och alla djur. Marcin bor ju själv på en gård, säger Pernilla Hedin, elevassistent.

Christoffer Andersson är speciallärare på grundsärskolan i Svalöv.

– Det blir ett tillfälle för de yngre och äldre eleverna att lära känna varandra. Det här kändes som ett bra tillfälle då alla kunde åka med. De äldre är ju lite förebilder för de yngre, säger Christoffer Andersson.

Arvid Ljungberg njuter av ridturen. Bredvid också Lars-Bo Hagård, avgående president i Svalövs Rotaryklubb som gjorde dagen på Söderåsens Forsgård möjlig.

Arvid Ljungberg njuter av ridturen. Bredvid också Lars-Bo Hagård, avgående president i Svalövs Rotaryklubb som gjorde dagen på Söderåsens Forsgård möjlig. Foto: Jonas Lundin

Publicerad 05 June 2019 09:30