Nu kan du få din frukt och dina grönsaker i en brun återvinningspåse när du handlar på torget i Landskrona eller på Ica Supermarket i Svalöv.

Nu kan du få din frukt och dina grönsaker i en brun återvinningspåse när du handlar på torget i Landskrona eller på Ica Supermarket i Svalöv. Foto: Landskrona stad

Brun påse ska minska plasten i matavfallet

LSR i samarbete med Landskronas torghandlare och Ica i Svalöv

LANDSKRONA/SVALÖV. Den som handlar frukt och grönt på Rådhustorget i Landskrona eller på Ica Supermarket Svalöv, kan numera ta hem varorna i en brun papperspåse som är till för att återvinna matavfall.

Av
Jonas Lundin

Det är ett projekt som LSR dragit igång nyligen med torghandlarna i Landskrona och ICA Supermarket Svalöv.

– Syftet är dels att få mindre plats i naturen, mindre nedskräpning, dels att förbättra kvaliteten på vårt matavfall. Med andra ord att ha mindre plast i matavfallet, vilket är ett stort problem för oss idag, säger Robert Svensson, vd på LSR.

Under förra året minskade mängden matavfall som LSR kunde leverera för produktion av biogas och biogödsel med 19 procent. Robert Svensson misstänker att en delförklaring till det kan vara de så kallade biopåsarna, alltså biologiskt nedbrytbara plastpåsar.

– Att medborgarna upplever att ja, det här är ju en biopåse, gjord av till exempel majs eller något annat och tror att det är helt ok att ha det tillsammans med matavfallet, vilket det inte är. Det står i butikerna att de är komposterbara, men det är de bara under vissa betingelser. De försvinner inte i naturen och det går inte att lägga dem i vårt matavfall för då förstör de matavfallet, säger Robert Svensson.

Jag har själv sett folk som slängt den bruna matavfallspåsen med en plastpåse omkring den. Så ska man alltså inte göra?

– Nej, det funkar inte. Varför de gör så är för att de upplever att matavfallspåsen läcker vätska. Och det gör den om man har den direkt mot ett hårt underlag. Där är tipset att i behållaren där du har påsen med matavfall, lägga en äggkartong som du klippt till för att passa där. När du lägger den i botten så blir det mer luftigt och då blir inte fuktgenomslaget så kraftigt.

Till en början håller projektet på en månad, men kan få en fortsättning om det faller väl ut, berättar Robert Svensson.

– Vi kör en månad framåt för att se hur det hela fungerar och kommer att löpande göra en utvärdering. Den utvärderingen kommer mest handla om hur våra kunder och hur butiksägaren och torghandlarna upplever hur det fungerar. Något genomslag för att se att plasten i matavfallet minskar, det kommer vi inte kunna se på den korta tiden. Men upplever vi att kunderna tycker att detta är bra och även Ica-butiken, så finns det all anledning att fortsätta projektet och även utveckla det.

Publicerad 07 June 2019 10:42