Pappan lämnade långa meddelanden med dödshot som drypte av hat på sin ex-sambos telefonsvarare. Samtalen spealdes upp i rättssalen.

Pappan lämnade långa meddelanden med dödshot som drypte av hat på sin ex-sambos telefonsvarare. Samtalen spealdes upp i rättssalen. Foto: Adobe Stock

Pappans hot om mord, slakt och bränder spelades upp i rätten

Lång rad röstmeddelanden på dottern och moderns telefoner

LANDSKRONA.

En pappa döms för en lång rad dödshot mot sin före detta sambo och parets gemensamma dotter. Han har hotat att skära ex-sambon i bitar och binda henne mellan två bilar. Han har också hotat att förstöra deras lägenheter, bilar och bränna ner de tidigare svärföräldrarnas hus. Många av faderns hot kunde spelas upp i rätten.

Pappan och mamman var tidigare ett samboende par och har en gemensam tonårsdotter. De separerade för sex år sedan. Bakgrunden till mannens samtal är att han vill ha kontakt med sin dotter.

En stor del av bevisningen i det aktuella fallet finns i form av inspelade telefonmeddelanden. Från augusti förra året fram till mitten av maj i år har han vid många tillfällen sagt att han ska döda och skada kvinnan och förstöra hennes bil och lägenhet.

Han har på det uppspelade röstmeddelandena sagt att han ska lägga ex-sambon i sjukhussäng resten av hennes liv och att han ska göra hennes liv till ett helvete. Han vill se henne lida.

Han har också hotat att slita henne i stycken mellan två bilar, att han ska placera en bomb i hennes bil. Han har hotat att sätta eld på modern och dotterns lägenhet. Han påstår också att han kommer hitta ex-sambon även om hon får skyddad identitet.

I september förra året har pappan hotat att döda dottern och hennes mamma. Hoten har uttalats i telefon och på telefonsvarare. De inspelade meddelandena dryper av hat och hot. Mamman och dottern har varit jätterädda av hoten.

Mannen har i rätten förkunnat sina meddelanden med att han bara ville ha kontakt med sin dotter och att han blev förbannad när dottern och modern slängde på luren eller inte svarade när han ringde. Allt har bara varit hårda ord och han har aldrig velat skada dem, förklarar han.

Nu döms pappan till nio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning och olaga hot. Han ska också betala 20 000 kronor i skadestånd till ex-sambon och 10 000 kronor till dottern. Redan 2015 dömdes Landskronapappan för ofredande och olaga hot mot mamman. En dom som hovrätten fastställde året därpå.

Mannen är sedan tidigare också dömd för misshandel och övergrepp i rättssak och han har misskött sin utdömda skyddstillsyn.

Publicerad 07 June 2019 14:30