Teddy Nilsson (SD) vill inte förbjuda Prideflaggan.

Teddy Nilsson (SD) vill inte förbjuda Prideflaggan. "Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare" skriver han i ett mejl. Foto: Jonas Lundin

SD-toppen svarar på kritiken: ”Vill inte förbjuda Prideflaggan”

Har uppmärksammats för flera inlägg

SVALÖV. På onsdagen presenterades Svalövs nya styre, i form av ett valtekniskt samarbete mellan SD, M, KD och L. Knappt hade den nyheten landat i riksmedia förrän tilltänkte kommunstyrelseordföranden Teddy Nilsson (SD) hamnade i medialt blåsväder på grund av flera inlägg i sociala medier. Nu vill toppolitikern ge sin bild.

Av
Jonas Lundin

Aftonbladet med flera rapporterade att Teddy Nilsson delat ett blogginlägg där det undrades om Centerledaren Annie Lööf var en ”folkförrädare”. Tidningen Expo avslöjade lite senare att Teddy Nilsson i ett Facebookinlägg 2017 velat förbjuda regnbågsflaggan.

Men det vill han inte alls, skriver han i ett mejl på fredagseftermiddagen. Så här skriver han i mejlet där han själv ställer frågor och ger svar:

Varför vill du förbjuda Prideflaggan?

– Inlägget är skrivet efter en debatt om att hissa Prideflaggan i kommunens egna flaggstång. Jag tycker inte att Prideflaggan ska förbjudas. Däremot bör kommunen avstå från att använda politiskt laddade symboler som riskerar att splittra snarare än att ena kommunens invånare.

Varför tycker du att det är fel med att ifrågasätta heteronormen?

– Det är fritt för var och en att ifrågasätta det man vill. Det är en del av yttrandefriheten och något som är viktigt. Med det sagt tycker jag inte att det är kommunens uppgift att lägga fokus på just detta. Jag tror det finns en mängd områden som medborgarna i Svalöv tycker är viktigare att vi lägger våra resurser på, som exempelvis skolan och äldrevården.

Anser du att Annie Lööf är en förrädare?

– Jag har aldrig uttryckt att Lööf är någon förrädare. Jag har däremot delat en blogg och uttalat att skribenten uttrycker ”väl valda ord”, i termen stark tillrättavisning eller utskällning. Det torde vara än mer besvärande att Annie Lööf kommenterar och kallar mig antisemit utifrån felaktiga nyheter.

Publicerad 07 June 2019 16:55