Kritiska mot Svalövsliberalernas beslut att stödja det nya styret i Svalöv: liberalernas partisekreterare Maria Arnholm och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Här svarar Torbjörn Ekelund (L) på kritiken.

Kritiska mot Svalövsliberalernas beslut att stödja det nya styret i Svalöv: liberalernas partisekreterare Maria Arnholm och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Här svarar Torbjörn Ekelund (L) på kritiken. POLASE

”Inget lätt beslut, men det är rätt”

L svarar på kritiken mot att stödja ett SD-lett styre

SVALÖV. Att Liberalerna går in i valtekniskt samarbete med och stödjer det nya styret SD, M och KD har väckt reaktioner, inte bara lokalt utan också på riksplanet. Här är några av reaktionerna, och svar från Svalövsliberalernas ordförande Torbjörn Ekelund.

Av
Jonas Lundin

- Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare i ett uttalande till TT: ”SD är ett högerpopulistiskt parti och liberalismens huvudmotståndare. Den politiska situationen i Svalöv är förvisso komplicerad, men det är absolut ingen ursäkt för att medverka till att SD får politisk makt. Det L har bidragit till i Svalöv är fel och djupt beklagligt.”

Torbjörn Ekelund: ”Det är medborgarna i Svalövs kommun som röstat fram SD till det, i särklass, största partiet i Svalövs kommuns kommunfullmäktige. Detta är en situation som Maria Arnholm aldrig upplevt och som jag hoppas hon skall besparas. I ett sådant läge måste liberaler ta utmaningen och se till att politiken blir balanserad och ansvarstagande. Det gör Svalövsliberalerna. Det är inget lätt beslut, men det är rätt beslut.”

- Torkild Strandberg (L), ordförande för Liberalerna i Skåne och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, till Sveriges Radio:”Jag tror att man får ha en stor förståelse för att situationen politiskt i Sveriges kommuner skiljer sig väldigt mycket åt. Min bedömning är att den tendensen kommer att öka under kommande år.”

Torbjörn Ekelund: ”Torkild har rätt. Men så har också Liberalerna i Landskrona 34,24 procent av medborgarnas röster. Det har inte Liberalerna i Stockholm.”

- Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson i en debattartikel i Expressen:”Det är olyckligt att borgerliga partier legitimerar en auktoritär människosyn”.

Torbjörn Ekelund: ”Centerpartiet krävde min avgång och att jag skulle lämna alla mina politiska uppdrag. Att på detta sätt ge sig på andra partiers politiker är ett uttryck för en auktoritär inställning till demokrati. Arthursson borde informera sig om läget i Svalöv innan han kommer med lösningar.”

- Centerns partiledare Annie Lööf på Instagram:”M, KD & L väljer bort alliansstyret i Svalöv för att i stället ge SD den ledande KSO-posten i kommunen.”

Torbjörn Ekelund: ”Annie Lööf är oinformerad. Det var Centerpartiet som valde bort Alliansstyret och kastade ut Svalövs kommun i politiskt kaos. När de sedan inte kunde nå en överenskommelse med Socialdemokraterna så fanns bara den lösning vi nu har, eller ett extraval. Svalövs medborgare har gett SD 31,16 procent av rösterna. Det var omöjligt att hävda någon annan lösning. Om Svalövs medborgare ger mig fler röster nästa val så tar jag gärna över. Men det är väljarna som styr. Det kallas demokrati, även om man inte alltid gillar resultatet.”

Publicerad 10 June 2019 10:15