Nästan alla fönster i bostadshuset mitt emot Östergatan 107 gick sönder. Gärningsmännen greps efter en trafikolycka som inträffade två minuter efter detonationen.

Nästan alla fönster i bostadshuset mitt emot Östergatan 107 gick sönder. Gärningsmännen greps efter en trafikolycka som inträffade två minuter efter detonationen. Foto: Polisen

Två män döms för sprängningen på Östergatan

Körde av vägen två minuter efter detonationen och lämnade flyktbilen

LANDSKRONA.

Två män från Helsingborg döms för explosionen på Östergatan den 28 september 2018. Explosionen orsakade stor förödelse på byggnader och bilar. Flera personer träffades av glassplitter och det var fara för att personer i allmänheten kunde fått sätta livet till.

Klockan var en minut efter ett, natten till den 28 september förra året då en sprängladdning motsvarande 2 kilo dynamitsprängmedel detonerade i en portuppgång på Östergatan 107 A.

Explosionen orsakade omfattande skador i trappuppgången och i andra närliggande utrymmen. Två personbilar som stod parkerade utanför fick stora skador såväl som bostadshuset mitt emot där nästan alla rutor krossades. Kostnader för att åtgärda skadorna beräknas till 1,6 miljoner kronor.

Minuter efter händelsen inträffade en trafikolycka i rondellen på Österleden/Söderleden i Landskrona. Den falskregistrerade silverfärgade Audin åkte av vägen och ner på en cykel- och gångväg. En väktare som passerade platsen såg två personer ligga utanför bilvraket och larmade SOS. Det var de två åtalade männen.

När väktaren tilltalade personerna lämnade de platsen. Polisen satte in hundförare som kunde hitta de båda personerna på olika platser en dryg timme senare och de greps.

Det handlar om en 23-årig och en 29-årig man från Helsingborg. Vittnen från detonationen har sett två personer på platsen som sprungit till en Audin som stod parkerad på Hotell Chaplin och sedan lämnat platsen och Österleden mot E6.

Något motiv till sprängningen har inte kunnat klarläggas. En av de dömda har skickat ett SMS till Transportstyrelsen för att ta reda på vem som äger en viss bil. Personen är en kvinna, boende på adressen där bomben briserade. Men hon känner inte till någon hotbild mot sig och känner inte heller till de nu dömda männen sedan tidigare.

Både 23-åringen och 29-åringen döms till tre års fängelse för allmänfarlig ödeläggelse.

Publicerad 10 June 2019 14:00