Glada miner. Ellie Korhonen och Alva Andersson uppflugna på dinosaurien precis vid portalen in till naturlekplatsen.

Glada miner. Ellie Korhonen och Alva Andersson uppflugna på dinosaurien precis vid portalen in till naturlekplatsen. Foto: Jonas Lundin

”Bra för både yngre och lite äldre barn”

Midgårdseleverna ger naturlekplatsen i Skäralid högsta betyg

RÖSTÅNGA/SKÄRALID. Den blev lite försenad, men nu står den där och smälter väl in i omgivande miljö: naturlekplatsen i Skäralid. Vi lät årskurs tre från Midgårdsskolan i Röstånga testa den och ge sitt omdöme.

Av
Jonas Lundin

Fågelkvitter från alla håll och kanter. Ett svanpar med fyra ungar glider sakta över Skärdammen. Det är här, vid ingången till Söderåsens nationalpark i Skäralid, precis intill Naturum, som naturlekplatsen nu är klar sedan i våras.

Förra gången Roxanna Hellström var här och lekte såg hon en igelkott.

Ghena Al Nomiri njuter avfarten i den extra långa rutschkanan.

Ghena Al Nomiri njuter avfarten i den extra långa rutschkanan. Foto: Jonas Lundin

– Det var jättekul. Rutschbanan var väldigt rolig, säger hon. Och den som man klättrar över och under, säger hon.

Det behövs ingen direkt övertalning att få eleverna i Midgårdsskolans årskurs tre att testa naturlekplatsen. Två stora stockar och en dinosaurie markerar ingången. In rusar de ivriga barnen.

Lekplatsen är utformad som en fyra meter bred slinga med olika stationer och hinder. Marken är täckt av träflis. Barnen får till exempel gå igenom en tunnel av rep, gå armgång, balansgång, svinga sig i en ”lian” eller hoppa fram på kubbar, några av dem utformade som svampar av olika sorter. I ett träd sitter en stor spindel. Nog smälter naturlekplatsen väl in i miljön.

Isabelle Victor Johansson, Bell Carlsson och Alva Andersson går längs uppspända rep.

Isabelle Victor Johansson, Bell Carlsson och Alva Andersson går längs uppspända rep. Foto: Jonas Lundin

Vid den sju meter långa rutschbanan hörs vattnet nedanför som porlar. Alva Andersson ska precis kasta sig nedför.

– Det här är den bästa lekplatsen som jag har varit på. Den är uppbyggd för både äldre och yngre barn, lite som en hinderbana. Jag har varit här många gånger och tycker fortfarande att den är lika rolig, säger hon.

Wilton Olsson åker nerför. För en liten stund sedan gick det snabbare.

– Kanske för att det var blött då, säger han.

Leen Rkhamieh testar nättunneln.

Leen Rkhamieh testar nättunneln. Foto: Jonas Lundin

Bakgrund: Kunglig gåva med förhinder

När prinsessan Estelle föddes 2012 blev hon hertiginna av Östergötland och vid hennes dop tre månader senare fick hon av sitt hertigdöme en egen 700 meter långa sagostig vid sjön Tåkern.

Den 27 maj 2016 döptes prins Oscar i Slottskyrkan i Stockholm. Han är förutom son till kronprinsessan Victoria och prins Daniel, också prins av Sverige, och hertig av Skåne. Då ska väl inte Skåne vara sämre, tänkte dåvarande skånska landshövdingen Margareta Pålsson som då tog initiativ till att ”ge” en naturlekplats i Söderåsens nationalpark, som dopgåva till prins Oscar.

En del skånska kommuner, bland annat Svalöv beslöt att skänka en krona per invånare till prinsens present men beslutet mötte protester och upphävdes av förvaltningsrätten. I slutändan blev det länsstyrelsen Skåne som betalade en grundplåt för lekplatsen och donationer har sedan tagits emot av privatpersoner och företag. De pengar som några av Skånes kommuner trots allt bidragit med betalades tillbaka.

Länsstyrelsens byggstart flyttades fram ett år, från 2017 till 2018. Detta på grund av att Söderåsens nationalpark skulle anlägga en vattenväg för fisk att passera dammen i Skäralid och ville samordna de två byggprojekten.

Sammantaget fick prins Oscars naturlekplats högsta betyg av barnen från Midgårdsskolans årskurs tre. Här är några omdömen:

”Bra för både små och stora barn”. ”Lagom lång, längre än jag trodde”.

”Tränar både balans, styrka, koncentration och kondition.”

Rutschkanan: ”Jättebra”. ”Vi behöver en sådan på skolan.”

Armgång: ”Första gången som jag klarat den”. ”Ganska svårt, man halkade med händerna ibland men kul”.

Styltor som står i ett ”v”: ”Lite svårt att gå på de små hacken.” ”Roligare om det varit större mellanrum mellan stockarna.”

Lianen: Lite för hårt rep.

Svamparna: Jättebra, bra att det är olika sorter.

Nättunneln: Bra att man kan gå på olika sätt inuti den.

Stenarna: Jätteroliga att hoppa på.

”Balansskruvar: ”Roligast för de rör sig”

Publicerad 12 June 2019 09:00