Billebergabon Charlotte Schmidt, 22 år, hade precis tagit sin bageri- och konditorexamen när hon tog över mångåriga konditoriet i Svalöv. Men nu har hon varit tvungen att stänga det. I skrivande stund är inte någon efterträdare hittad.

Billebergabon Charlotte Schmidt, 22 år, hade precis tagit sin bageri- och konditorexamen när hon tog över mångåriga konditoriet i Svalöv. Men nu har hon varit tvungen att stänga det. I skrivande stund är inte någon efterträdare hittad. Foto: Jonas Lundin

En institution i Svalöv riskerar gå i graven

Ingen efterträdare till nedlagda bageriet

SVALÖV. Det har ”alltid” funnits där, konditoriet/bageriet i Svalövs centrum. Men lördagen den 15 juni la den senaste ägaren, Charlotte Schmidt, ner verksamheten. I skrivande stund finns det ingen som vill ta över.

Av
Jonas Lundin

På dörren till Liselottes konditori står det: ”Sista veckan vi har öppet!”. När du läser detta, så har det hänt. De senaste årens ägare, bagare och konditor, Charlotte Schmidt, är redan på sitt nya jobb på bageriet på Ica Maxi i Löddeköpinge.

Någon ny efterträdare finns inte.

– Inte som det ser ut just nu, men man hoppas ju på att det kommer någon som vill driva det, säger Charlotte Schmidt.

– Det är tråkigt. Man känner lite för stamkunderna man har. Man vill ju gärna vara kvar men samtidigt får man prova nya utmaningar.

Det är en kombination av just att prova nya utmaningar och sviktande lönsamhet som gjort att hon nu lagt ner verksamheten på Liselottes konditori i Svalövs centrum.

– Det är nog inte så många som vet hur mycket tid man egentligen lägger ner. Det kan vara upp till tio timmar om dagen. Även om vi har stängt så jobbar man ändå för att man ska förbereda. Sedan är det beställningar man måste göra fast man har stängt. Det kan vara lite jobbigt ibland, men det roliga i det gör att man inte känner hur jobbigt det verkligen är, säger hon.

Det var i januari 2017 som Billebergabon Charlotte Schmidt tog över det som då hette ”Kak- och brödboden”, efter att pappa Sten sett en annons på Blocket. Hon bytte namnet till ”Liselottes konditori”, det tidigare namnet lever kvar på en skylt på fasaden.

Liselottes konditori blev som ett familjeföretag.

– Mamma har hjälpt till med att göra bullar och bröd, och sedan är det pappa som har skött ekonomin och administration, säger Charlotte Schmidt som också fått hjälp i butiken av sina två systrar, medan hon själv, lillasystern, blev ”boss”.

När Charlotte Schmidt tog över konditoriet/bageriet i Svalöv, så var hon helt nybakad bagare och konditor, efter gymnasieutbildning på Rönnowska skolan i Helsingborg. En utmaning att driva eget företag så ung.

– Det var första riktiga jobbet. Det var som ett slag i ansiktet, allt ansvar och allt jobb som man la ner på det. Men samtidigt så älskar jag att göra kakor och bakverk. Jag tycker också om att göra folk glada med det som jag gör, säger Charlotte Schmidt.

Nu är konditoriet/bageriet i Svalöv stängt. Ännu är det inte klart med någon efterträdare.

Nu är konditoriet/bageriet i Svalöv stängt. Ännu är det inte klart med någon efterträdare.

Publicerad 17 June 2019 09:00