Farah Ali (mitten) stryker på plastpärlorna så de blir en sammansmält figur. Hon är konstnär från Syrien som både planerar och leder pysslandet på Biblioteksklubben. Bilden är från ett besök på Biblioteksklubben i januari.

Farah Ali (mitten) stryker på plastpärlorna så de blir en sammansmält figur. Hon är konstnär från Syrien som både planerar och leder pysslandet på Biblioteksklubben. Bilden är från ett besök på Biblioteksklubben i januari. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Satsning på barn och unga nyckeln till fler besökare

Stadsbiblioteket vände vikande trend

LANDSKRONA. Stadsbiblioteket har ökat sina besökssiffror med 23 procent under 2018. Bakom ligger bland annat en satsning på barn och unga, möjliggjord av pengar från regeringens ”Stärkta bibliotek”- pott.

Av
Jonas Lundin

Förra året beviljades Landskrona kommun, eller snarare biblioteket, 2,2 miljoner kronor i satsningen ”Stärkta bibliotek”. Nu får biblioteksverksamheten ytterligare 1,8 miljoner kronor.

Bibliotekschef Susann Ek sammanfattar vad de totalt fyra miljonerna går till:

– Det är lokalförnyelse, personal som jobbar med barn och unga och till den digitala delaktigheten. Och att vi försöker på olika sätt att nå personer med annat modersmål än svenska, säger hon.

Det är kanske främst utvecklandet av barnverksamheten som lett till att biblioteket ökat sina besökssiffror.

– Vi kunde anställa fler som jobbar med barn. Det är två personer som är på barnavdelningen på eftermiddagarna och tar emot alla barn som kommer. Vi har tidigare haft lite problem med stök på eftermiddagarna. Vi har varit den enda öppna fritidslokalen i området, säger Susann Ek och fortsätter:

– Det är jättebra att de kommer, men eftersom vi inte haft några aktiviteter som passat dem eller haft personal som pratar med dem, så har det inte blivit så bra. Men nu kan vi välkomna dem. Vi har tid att prata med dem och höra vad de vill göra, vilket gjort att det är jättebra stämning på barnavdelning och mycket pyssel och högläsning och de kan sitta och göra sina läxor.

Biblioteket i Landskrona har ökat sina besökssiffror, en effekt av en medveten satsning på barn och unga. ”Här är mycket lugnare. Vi har inga ordningsvakter längre. Det har vi haft sedan biblioteket flyttade in här för tjugo år sedan, väktare eller ordningsvakter varenda vinter. Men inte nu. Vi har nöjda besökare istället. Det är så himla kul”, säger Susann Ek, bibliotekschef.

Biblioteket i Landskrona har ökat sina besökssiffror, en effekt av en medveten satsning på barn och unga. ”Här är mycket lugnare. Vi har inga ordningsvakter längre. Det har vi haft sedan biblioteket flyttade in här för tjugo år sedan, väktare eller ordningsvakter varenda vinter. Men inte nu. Vi har nöjda besökare istället. Det är så himla kul”, säger Susann Ek, bibliotekschef. Foto: Ida Asplund Ådahl/Arkiv

Hon lyfter särskilt fram aktiviteten som de startade förra året, en biblioteksklubb på onsdagskvällar. Där har barnen bland annat kunnat möta barnbibliotekarier men även två konstnärer, en skulptör och grafisk designer.

– Det har tagit aktiviteten till en ganska så hög nivå. Vi har haft olika teman varje vecka. Det har kommit upp emot 80 barn till de här aktiviteterna, i åldern 8 till 13 år cirka, säger Susann Ek.

Biblioteksklubben flyttar under sommaren ut den skapande verksamheten till olika platser i Landskrona och i byarna, i ett samarbete med Landskrona museums skapande verkstad, under namnet ”Nell och Draken”.

Stärkta-bibliotekspengarna går också till att utveckla den så kallade digitala delaktigheten.

– Nu ska vi jobba mer med handledning, att vi inte bara hjälper folk med deras akuta ärenden utan tar oss tid och sitter ner och visar så att de kan göra det själv i förlängningen, säger Susann Ek.

I detta ligger också en liten omgörning av lokalerna , där barnen får mer utrymme, men också mer utrymme till den digitala vägledningen där datorerna kommer att vara närmare bibliotekets ”infopunkt”.

Tanken är att söka fler pengar ur Stärkta bibliotekspotten nästa år.

– Det är också ett sätt att visa politiken i Landskrona att om man satsar på barnverksamhet på biblioteket, så blir det bättre för hela biblioteksverksamheten. Jag tänker att det blir bättre för skolresultaten och för Landskrona i stort. Det visste vi inte, men det visar vi nu, säger Susann Ek.

Stärkta bibliotek

Kulturrådet har fått i uppdrag av regeringen att genomföra en treårig satsning för att stärka biblioteksverksamheten i Sverige. 2018-2020 får Kulturrådet 225 miljoner kronor per år att fördela.

Syftet är att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet.

Publicerad 17 June 2019 09:00