Emir och Ajsel Kujovic, två fotbollsbröder vars karriärer tog sig olika vägar. Emir är utlandsproffs medan Ajsel fick avsluta sin elitkarriär i förtid på grund av skador.

Emir och Ajsel Kujovic, två fotbollsbröder vars karriärer tog sig olika vägar. Emir är utlandsproffs medan Ajsel fick avsluta sin elitkarriär i förtid på grund av skador. Foto: Jonas Lundin

Vägarna gick på olika håll för fotbollsbröderna Kujovic

"Hans framgång har ändå varit min framgång"

LANDSKRONA. Ajsel Kujovic var egentligen en större talang än sin bror Emir, men skadorna förföljde honom hela karriären. För ett par år sedan var han tvungen att lägga fotbollsskorna på hyllan för gott. Emir spelar fortfarande på toppnivå i en världens bästa ligor, Bundesliga i Tyskland.

Av
Jonas Lundin

– Det var egentligen jag som var anledningen att vi flyttade till Landskrona, säger Ajsel Kujovic när han möter upp vid koloniområdet där familjen har en stuga.

Han hade provtränat hos både HIF och MFF, men BoIS ungdomsakademi lockade familjen till Landskrona. Den fotbollsintresserade känner säkert till historien om de två fotbollsbröderna Ajsel och Emir Kujovic. Ajsel var kanske var den större talangen av de två, men fick karriären på elitnivå förstörd av skador. Emirs karriär är fortfarande igång, i tyska Bundesligaklubben Fortuna Düsseldorf.

– Jag har inte nått världstoppen, men jag är ändå nöjd att jag spelat nästan hundra matcher i allsvenskan, spelat i U21-landslaget och spelat som ungdomsproffs i Feyenoord. Det är inte fel det, men hade man önskat så hade man gått ännu längre, säger Ajsel Kujovic.

Han gläds såklart över att det har gått bra för brodern Emir.

– Vi har en så pass bra relation. Man känner sig som en del av hans karriär. Hans framgång har ändå varit min framgång, säger Ajsel Kujovic.

Emir Kujovic dyker upp i träningskläder, hans ska strax spela padel på Puls Arena.

– Jag har sagt det tidigare många gånger att han var egentligen en större talang än jag var, säger Emir Kujovic och fortsätter:

– Jag har varit mer förskonad från skador. Den största skillnaden mellan oss två är väl att jag varit den som gjort mål. De som gör mål syns alltid lite mer, de behöver kanske inte vara lika grymma fotbollsspelare tekniskt och så. Han har väl varit mer den bakom, den kreative, säger Emir Kujovic.

Hans fotbollsresa har tagit honom till Falkenberg, Halmstad, Turkiet, SM-guld med IFK Norrköping och titeln allsvenskans skyttekung, spel i EM 2016 med svenska landslaget, Belgien och nu Tyskland. Förra säsongen blev inte riktigt som han tänkt sig. Efter att klubben gått upp i högsta ligan ändrade tränaren till ett mer defensivt spelsystem med en istället för två forwards. Ett spelsystem som kanske inte passade Emir Kujovic helt.

Han har ett år kvar på kontraktet med Fortuna Düsseldorf, men beskriver ändå framtiden som både ”klar och oklar”.

– Jag är sugen att testa något nytt, det är jag. Sedan om det innebär att jag kommer flytta, och vart, det vet jag inte just nu. Det kan bli så att jag ändå blir kvar. Allting handlar om vad man hittar och om att klubbarna kommer överens. Jag har ju kontrakt med dem. Vi får se. Jag är inställd på att det kan hända något i sommar, säger Emir Kujovic.

Emir Kujovic när det begav sig i den svenska landslagsdressen. Han var bland annat med på EM i Frankrike 2016.

Emir Kujovic när det begav sig i den svenska landslagsdressen. Han var bland annat med på EM i Frankrike 2016. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån/Arkiv

Även om han varit utomlands i tolv, tretton år så är Landskrona ändå ”hemma” för Emir Kujovic.

– På något sätt har Landskrona blivit dit man återvänt varje sommar, varje ledighet. Min familj är här, min bror, mina föräldrar, min frus familj är också härifrån. De flesta av vännerna jag växte upp med är kvar här. Det blir ändå att det blir ett hem på något sätt, man har en anknytning, säger Emir Kujovic.

Men än dröjer det nog ett tag innan han återvänder permanent till Landskrona.

– Jag tror jag har flera år kvar i kroppen, som gör att jag inte kommer komma hem till Landskrona än, flytta tillbaka efter fotbollen. Det kommer ta några år tills jag är hemma på riktigt.

Publicerad 18 June 2019 09:00