Efter bandklippningen blir det genast full aktivitet på utegymmet, Jonathan Lund från Unisport visar hur man ska göra maskinerna och övningarna.

Efter bandklippningen blir det genast full aktivitet på utegymmet, Jonathan Lund från Unisport visar hur man ska göra maskinerna och övningarna. Foto: Jonas Lundin

Nu är hela byns gym invigt vid Kraftvallen

”En mötesplats för alla åldrar i Billeberga”

BILLEBERGA. På onsdagen var det invigning av det första utegymmet i Svalövs kommun, nämligen i Billeberga. Att det var efterlängtat, det skvallrade de många som kommit för att testträna.

Av
Jonas Lundin

Kraftvallen, strax efter klockan 19, onsdagen den 19 juni. Hemmamatchen mot Marieholm pågår för fullt, men många blickar är riktade åt ett annat håll, mot Dennis Andersson, som är med i klubbens styrelse och senioransvarig. Bakom honom skiner maskinerna och redskapen på det splitternya utegymmet i solen.

– Välkomna till Billeberga GIF:s stora dag. Den 12 maj tog vi första spadtaget, både här och på boulebanan. Det har varit många hektiska veckor, men nu är det klart, säger han.

Belma Samardzic, kontorschef på Sparbanken Skåne i Svalöv, tar saxen och klipper bandet till utegymmet som många med Billeberga GIF-hjärtan och bybor sett fram emot.

– Det blev betydligt bättre än vi trodde. När man ser helheten idag, så är det fantastiskt, säger Anders Nilsson, som är med i klubbens sportråd.

En av de som passar på att använda utegymmet direkt efter bandklippningen är Viggo Bakker från Billeberga.

En av de som passar på att använda utegymmet direkt efter bandklippningen är Viggo Bakker från Billeberga. Foto: Jonas Lundin

Tanken är att utegymmet ska bidra till att göra Kraftvallen till en samlingspunkt, liksom den nya boulebanan, där PRO Billeberga ska spela varje måndag och torsdag.

– En mötesplats för alla åldrar, säger Martin Lund från Landskronaföretaget Unisport, som byggt och bidragit till utegymmet.

– Vi såg också att vi hade chansen med ett utegym i närheten, som vi kunde hjälpa till med. Då har vi någonstans att ta kunder också. De kan se något i verkligheten, bara tio minuter ifrån kontoret. Därför blev det ännu mer intressant att hjälpa till, säger Martin Lund.

Det mesta av pengarna till bygget av utegymmet kommer från Sparbankstiftelsen Färs och Frosta.

– Det är så många som hjälpt till med detta. Man kan inte bli annat än stolt som ordförande för en sådan förening med så mycket engagemang, säger GIF-ordföranden Johan Kronkvist.

Billebergabon Tarja Orava lär använda utegymmet i fortsättningen.

Billebergabon Tarja Orava lär använda utegymmet i fortsättningen. Foto: Jonas Lundin

Under sensommaren är tanken att det också ska arrangeras organiserade träningar vid utegymmet, berättar han.

– Det är öppet för alla. Man får bli medlem, men man behöver inte, det är inget krav, säger han.

Några av de första på plats var Tarja och Lisette Orava.

– Jag kommer utnyttja det, absolut. Jag brukar köra varannan dag på jobbet, men nu finns det här också, säger Tarja Orava.

– Nu behöver man inte köra någonstans, man har det utanför dörren, det är perfekt.

Publicerad 20 June 2019 14:00