Peter L Nilsson är vd för Ecolean som ska bygga en ny tillverkningsanläggning i Landskrona. Det blir en likadan som den i Helsingborg (till höger). Men planerna på ytterligare utbyggnad ser ut att bromsas på grund av elbrist.

Peter L Nilsson är vd för Ecolean som ska bygga en ny tillverkningsanläggning i Landskrona. Det blir en likadan som den i Helsingborg (till höger). Men planerna på ytterligare utbyggnad ser ut att bromsas på grund av elbrist. Foto: Jonas Lundin/Ecolean

Elbrist kan sätta p för växande förpackningstillverkare

Ecolean kan tvingas bromsa utbyggnad i Landskrona

LANDSKRONA

. I mitten av augusti förra året blev det klart att förpackningstillverkaren Ecolean vill bygga en ny produktionsanläggning i Landskrona. Och kanske bygga ännu större i framtiden. Nu ser det ut som elbristen i Skåne kan sätta stopp för de sistnämnda planerna.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det var HD/Sydsvenskan som var först med att rapportera om att Ecoloeans framtidsplaner stött på patrull. Företaget Ecolean ägs av familjen Rausing, som även startat Tetra pak, och tillverkar livsmedelsförpackningar för vätskor av plastfilm. Företaget har bland annat en tillverkningsanläggning i Helsingborg, och i augusti förra året blev det klart att Ecolean köper 30 000 kvadratmeter mark på företagsområdet Kronan strax öster om E6 vid Landskrona för att bygga en ny anläggning där.

- I en realistisk framtid så ett hundratal nya jobb, kanske något fler, sade Ecoleans vd Peter L Nilsson till Lokaltidningen då, angående nya jobbmöjligheter.

När Ecolean köpte marken på Kronan av Landskrona stad så skrevs även ett avtal om option på att köpa ytterligare 30 000 kvadratmeter mark i anslutning till den köpta – i fall företaget bygger ut ytterligare. Men det ser inte ut som om den utbyggnaden kommer ske, åtminstone inte innan år 2029. Innan dess kan nämligen inte kraftbolaget Eon garantera så stor effekt som Ecolean efterfrågar, det har Eon meddelat Ecolean.

Det är Eon som sköter både det regionala elnätet och det lokala, och bolaget brottas med problemet att uttaget av el i Skåne är för stort.

- Det är totalen som räknas. Vårt totala uttag är för högt i relation till vad statliga Svenska kraftnät kan erbjuda, säger Mattias Fredriksson, försäljningschef på Eon till HD/Sydsvenskan.

Ecoleans utbyggnadsplaner är det senaste exemplet på att elbristen i Skåne satt upp hinder för utbyggnad – men inte det enda. Batteritillverkaren North Volt har valt bort Malmö som etableringsort på grund av den, och elbristen orsakar olösta frågor inför utbyggnaden av hamnarna i Ystad och Trelleborg bland annat.

Publicerad 26 June 2019 11:58