Indvid-och familjenämnden i Landskrona stad har återremitterat ärendet om Grupp 194:s ansökan om föreningsbidrag. Politikerna vill få klarhet i eventuella kopplingar till odemokratiska organisationer, berättar nämndens ordförande.

Indvid-och familjenämnden i Landskrona stad har återremitterat ärendet om Grupp 194:s ansökan om föreningsbidrag. Politikerna vill få klarhet i eventuella kopplingar till odemokratiska organisationer, berättar nämndens ordförande. Foto: Skärmdump/Adobe Stock

Politiker tvekar när terrorkopplad grupp söker pengar

LANDSKRONA. Grupp 194 har sökt drygt 7700 kronor i föreningsbidrag. Men politiker tvekar och vill reda ut föreningens eventuella kopplingar till odemokratiska organisationer, det berättar Torbjörn Brorsson (M), ordförande i Individ- och familjenämnden i Landskrona.

Av
Jonas Lundin

Den propalestinska organisationen Grupp 194 har varit i medias strålkastarljus förut. I september skrev till exempel Expressen en artikel med rubriken: ”Jonas Sjöstedt hade möte med terrorkopplad grupp”. I artikeln pratar terrorforskaren Magnus Ranstorp bland annat om kopplingarna mellan Grupp 194 och den tidigare terrorklassade organisationen DFLP, Demokratiska fronten för Palestinas befrielse:

– Det som är intressant med Grupp 194 är att det finns kopplingar till DFLP. Redan på deras hemsida ser man att de för en väpnad kamp. De vill hävda att de är för en samexistens men det tar inte lång stund att se att en tvåstatslösning och fredlig samexistens är långt från det man vill ha.

Magnus Ranstorp sa vidare:

– Det är uppenbart att DFLP, som Grupp 194 är associerade med, har en paramilitär gren och man kan då ifrågasätta om det är lämpligt att ge offentliga medel till en organisation som för en väpnad kamp.

– Jag tycker att det är definitivt olämpligt för en kommun eller stad att finansiera sådana här politiska organisationer.

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö stad hamnade i hetluften efter att den i oktober 2017 fattat beslut om att ge 132 000 kronor i bidrag till Grupp 194 och två andra organisationer för ett projekt med nattvandring. Endast en liten del av pengarna, två timmar per fredag skulle gå till just nattvandring. Resten gick till ett ”språkcafé” och ”föreläsningar”.

Nu har Grupp 194 i Landskrona ansökt om föreningsbidrag på 7717 kronor. Vid sitt senaste möte den 27 juni återremitterade en enhällig Individ- och familjenämnd Grupp 194:s ansökan till förvaltningen.

– Om en terrorforskare vid försvarshögskolan uttalar sig, att man bör vara försiktig, då måste man ha respekt för det. De sökte 7700 kronor i bidrag, så det är inte jättemycket, men det ska gå till rätt saker, säger Torbjörn Brorsson (M), ordförande i Individ- och familjenämnden.

Han nämner också att DFLP, som för en väpnad kamp mot Israel, bland annat hyllar ett massmord på studenter på 70-talet.

– Vi har bra kontakt på kommunen med Grupp 194 i Landskrona, som jag uppfattar det, men är det så att de hyllar våld och är odemokratiska, då kan inte vi ge dem bidrag. Därför skickade vi tillbaka det på återremiss, för att vi vill ha bättre kunskap om föreningen.

– Att plädera för väpnad kamp och hylla massmord, det kan inte vi som samhälle uppmuntra. Jag tycker också att det är en markering. Söker man bidrag från Landskrona stad, så måste de i så fall ta avstånd från den typen av retorik. Vi måste veta var föreningen står i de här frågorna.

Bassam Ahmad, som är kontaktperson för Grupp 194 i Landskrona, är förvånad över beskedet att politikerna tvekar att ge föreningen bidrag. Föreningen har tidigare sökt och fått pengar, berättar han.

– Vi har ett gott samarbete med samtliga föreningar och med Landskrona stad. Vi har inte några kopplingar till odemokratiska rörelser eller föreningar. Det har vi inte, säger Bassam Ahmad.

Jag tror politikerna tänker främst på DFLP, Demokratiska fronten för Palestinas befrielse?

– Vi har inga sådana kopplingar. Vi är en förening som driver aktiviteter för ungdomar och gör studiecirklar för nyanlända. Vi har inga sådana kopplingar.

Publicerad 29 June 2019 08:00