Malin Crossley och Jenny Bergdahl är två av de som engagerat sig i intressegruppen för att få till en hundrastgård på den gamla sjumannaplanen i Teckomatorp.

Malin Crossley och Jenny Bergdahl är två av de som engagerat sig i intressegruppen för att få till en hundrastgård på den gamla sjumannaplanen i Teckomatorp. Foto: Jonas Lundin

Hundägare kämpar för hundrastgård i Teckomatorp

Gamla sjumannaplanen är bästa platsen tycker de

TECKOMATORP. Facebookgruppen ”Hundrastgård i Teckomatorp” har i skrivande stund nästan 70 medlemmar. Cirka tio av dem mötte upp med Lokaltidningen för att berätta om det som de kämpar för: en hundrastgård i Teckomatorp och det på den gamla sjumannaplanen.

Av
Jonas Lundin

– Vi vill ha en rastgård, en lekplats för hundarna helt enkelt. Det är viktigt. Alla har inte trädgård och alla har inte möjlighet att gå långt med hundarna. Man ska inte behöva välja ras efter sina möjligheter tycker jag. Om du bor i en lägenhet ska du fortfarande kunna ha en schäfer eller en cane corso, säger Wanja Mauritzson.

– Vi har jättemånga lekplatser för barnen och det här är våra barn.

Ellinor Forsberg lägger till:

– Ofta så släpper folk hundarna på travbanan eller på Vallarna. Och det är faktiskt så att det är inte lagligt att släppa hundar lösa. Jag vill hemskt gärna ha en inhägnad där man faktiskt kan låta hundarna få springa, säger hon.

Intressegruppen tycker att den gamla sjumannaplanen vore perfekt för en hundrastgård. För den som går stigen mellan Försköningsparken och konstgräsplanen, så ligger den till höger precis efter parken. Det är dock för långt ut, tycker politiker i samhällsbyggnadsnämnden som har skickat tillbaka ärendet till gatu- och parkavdelningen, som ska ta fram fler förslag på placering av hundrastgård i Teckomatorp (se artikel nedan).

Intressegruppen köper inte politikernas argument att det ligger för långt bort.

– Vi har gått igenom alla alternativ som kommunen skulle kunna erbjuda och där finns faktiskt inget bättre alternativ, som är mer tillgängligt för alla, än den här platsen, säger Wanja Mauritzson.

– Och det stör ingen i närheten, fyller Malin Crossley i.

Ellinor Forsberg är också med i den ideella föreningen Teckomatorp Tillsammans som har engagerat sig i frågan. Det som de behöver från kommunen är främst tillstånd att få ha en hundrastgård där. Själva bygget hoppas de kunna finansiera själva på olika sätt.

– Tanken är att vi ska söka bidrag och sponsorer och samarbeta med olika aktörer för att få ihop detta utan kommunens medel, säger Ellinor Forsberg.

Nästa gång som samhällsbyggnadsnämnden tar upp ärendet blir efter sommaruppehållet. Till dess ska intressegruppen försöka övertyga nämnden att den gamla sjumannaplanen är den bästa placeringen. Då ska de ha fått Teckomatorpsborna att tycka till. De ska gå ut med en enkät på sociala medier, mejl och knacka dörr, så att de får både hundägares och icke-hundägares åsikter.

– Vi vill att Teckomatorp ska få fatta beslut om det som är bäst för Teckomatorp, och inte de som sitter på kommunen och tror att de vet vad som är bra, säger Wanja Mauritzon.

Bildtext: ”Vi har hur lekplatser som helst för barn i Teckomatorp, men vissa har ju hundarna som sina barn. Varför ska inte de kunna få leka och springa. Det är lika viktigt”, säger Wanja Mauritzson.

Publicerad 03 July 2019 07:00