Landskrona stad får inte tvångsinlösa

Landskrona stad får inte tvångsinlösa "skandalhuset" på Öster, enligt en dom från Mark- och miljööverdomstolen. Foto: Arkiv

Skandalhus får inte tvångsinlösas

Sista kapitlet skrivet i mångårig rättsprocess

LANDSKRONA. Landskrona stad får inte tvångsinlösa en nedgången och omskriven fastighet på Öster i Landskrona för drygt två miljoner kronor, enligt en dom från Mark- och miljööverdomstolen.

Av
Jonas Lundin

Hyreshuset i korsningen Rönnebergsgatan-S:t Olovsgatan är en mångårig följetång som gått igenom olika rättsinstanser efter att ha dömts ut som bostadshus och hyresgäster har fått evakueras. Fastigheten sattes under tvångsförvaltning 2014. Men Landskrona stad ville också tvångsinlösa huset, vilket en dom i Mark- och miljödomstolen sa ja till i början av 2016. Tvångsinlösen innebär att kommunen går in och köper fastigheten mot en summa som en domstol fastställt. I det här fallet drygt två miljoner kronor. Det beslutet överklagades.

Och nu kommer alltså Mark- och miljööverdomstolen domslut att det inte går bra. Eftersom huset inte längre är tvångsförvaltat kan det inte tvångsinlösas. I slutet av sommaren 2017 upphörde nämligen tvångsförvaltningen, eftersom värden inte längre bedömdes ha något inflytande över sina fastigheter. Fastighetsägaren är idag föremål för vård och hans döttrar har tagit över ansvaret för hans fastigheter.

– Det känns fantastiskt att huset är tillbaka till oss. Nu ska vi fundera på om vi ska renovera eller sälja. Som huset står nu kan det inte se ut, säger Annika Sonander, en av döttrarna, till Hem och Hyra.

Landskrona stad skulle kunna söka prövningstillstånd för att ta ärendet till Högsta domstolen, men väljer att inte göra det, enligt tidningen.

Publicerad 04 July 2019 10:20