”Jag har inget emot själva lagen, men det är tidpunkten när man införde den som är fel”, säger Patrik Holmberg, krögare på Fellini vid Rådhustorget.

”Jag har inget emot själva lagen, men det är tidpunkten när man införde den som är fel”, säger Patrik Holmberg, krögare på Fellini vid Rådhustorget. Foto: Jonas Lundin

Lugnt med nya rökförbudet än så länge

Men timingen kunde varit bättre, tycker krögare

LANDSKRONA. Den 1 juli började en ny tobakslag att gälla. Den innebär bland annat att man inte får röka på uteserveringar. Inga större problem ännu, tycker krögare som Lokaltidningen pratat med några dagar in på det nya rökförbudet.

Av
Jonas Lundin

Det är torsdag och lite halvtrist väder med regn i luften. En liten skylt på ett bord på uteserveringen på Espresso House upplyser om rökförbudet. Några steg längre ner på Östergatan förbereder Patrik Sjöberg inför dagens öppning på Restaurang Tycho Brahe.

– Det har funkat jättebra hittills. Alla gäster vi har haft har fogat sig, säger Patrik Sjöberg, en av delägarna.

Inga askfat står på borden längre. Patrik Sjöberg hoppas att den nya tobakslagen inte ska leda till att nedskräpningen ska öka.

– Det ställer väl kanske till lite andra problem för staden, som fimpar på gatorna.

Nyuppsatt kombinerad soptunna/askfat på Östergatan mot Rådhustorget till.

Nyuppsatt kombinerad soptunna/askfat på Östergatan mot Rådhustorget till. Foto: Jonas Lundin

Han pekar på en kombinerad papperskorg/askfat som Landskrona stad precis har satt upp, lite längre ner på Östergatan åt Rådhustorget till. Några meter därifrån är sedan tidigare en lyktstolpe försedd med ett askfat.

– Där stod de ett bra gäng igår, säger Patrik Sjöberg.

Rätt lugnt har det också varit för Speaker’s Corner, berättar ägaren Annika Glynos.

– Vi har inte märkt av det så mycket än. Det blir väl mer till helgen som man märker den stora skillnaden, säger hon.

Vid restaurangens entré sitter en gul lapp som upplyser om rökförbudet. Där hänvisas gäster som vill ta sig ett bloss till Rådhustorget. Några gäster har de fått säga till om rökförbudet på uteserveringen.

– Folk vet ju om det, de behöver bara påminnas. Har man rökt på uteserveringar i alla år, så tar det kanske en stund att vänja sig vid det nya, säger hon.

– Det är första veckorna som man får säga till lite grand, sedan kommer det att vara på plats.

Annika Glynos driver Speaker's Corner.

Annika Glynos driver Speaker's Corner. Foto: Per Eeg-Olofsson/Arkiv

Annika Glynos var också med på den tiden då det var tillåtet att röka inne i restaurangen. 2005 blev det förbjudet, vilket var positivt på många sätt, menar hon.

– Det var många som slutade röka 2005 och jag tror att detta kan dra ned det lite till.

Patrik Holmberg, som är en av delägarna på Fellini, har inget emot den nya lagen, men tycker att timingen är fel.

– Det dumma i denna lagen är att man inför den från den 1 juli. Man kunde infört den kort efter förra sommaren, så man hade tid på sig att vänja sig. Den träder i kraft precis när man ska sitta på uteserveringarna. Då är det klart att det tar tid för folk att vänja sig. Och även för oss som jobbar, säger han.

Han tycker att lagen som kom 2005 som innebar förbud att röka inne på restauranger och caféer var ett lyft.

– Då trodde man krogen skulle dö, men det har blivit bättre arbetsförhållanden för folk som jobbar i branschen och bättre för gästerna, säger Patrik Holmberg.

Det här innebär den nya lagen

Den 1 juli trädde en ny tobakslag i kraft som förbjuder rökning på bland annat uteserveringar, allmänna lekplatser, idrottsanläggningar och i anslutning till kollektivtrafik, till exempel perronger och busshållplatser. Det gäller också vid lokaler och utrymmen som omfattas av rökförbudet.

Lagändringarna gäller även de som använder e-cigaretter eller vattenpipor.

Det är den som äger eller hyr en lokal som ansvarar för att rökförbudet efterlevs. Den som driver en uteservering har ansvar för att rökförbudet följs på serveringen.

Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna, vilket betyder att kommunen ska se till så att den som är ansvarig för rökförbudet gör det.

Publicerad 05 July 2019 07:00