Enligt en enkätundersökning som Landskrona stad gjort, så verkar våldsbejakande extremism vara ett relativt litet problem i Landskrona.

Enligt en enkätundersökning som Landskrona stad gjort, så verkar våldsbejakande extremism vara ett relativt litet problem i Landskrona. Foto: Ritzau Scanpix

Våldsextremism kartlagd i Landskrona: "Svårt att upptäcka"

Inget större problem visar undersökning

LANDSKRONA. Det tycks vara få personer i Landskrona som bejakar våldsamma ideologier, i alla fall om man får tro en enkätundersökning som Landskrona stad gjort.

Av
Jonas Lundin

Under våren har Landskrona stad för första gången gjort en enkätundersökning för att kartlägga den våldsbejakande extremismen i kommunen, och den har Landskrona stad gjort ”genom att fråga aktörer som arbetar och verkar nära barn, unga och/eller kommer i kontakt med miljöer där radikala inslag kan förekomma”.

En enkät skickades ut digitalt till nyckelpersoner inom kommun, polis och civilsamhälle, till exempel olika trossamfund. De fick anonymt svara på frågor om de i sina verksamheter stött på personer som sympatiserade med våldsbejakande extremism, om de lagt märke till spridning av sådana idéer och om de anser att våldsbejakande extremism är ett stort problem i kommunen. Totalt inkom 56 svar. Nu har enkätundersökningen mynnat ut i en rapport.

Enligt rapporten så tycks det vara få personer i Landskrona som bejakar våldsamma ideologier. Det är en bild som Annika Persson, trygghetssamordnare i Landskrona stad, delar.

– Samtidigt är det många som säger att man inte vet heller. Det vet vi sedan tidigare, att håller man på med den typ av verksamhet så är det inte heller särskilt synligt och det är svårt att upptäcka. Men förmodligen är det så att det inte är något jättestort problem i Landskrona. Det är den bilden vi har också sedan tidigare, säger hon.

Endast tre av de 56 personerna som svarat på enkäten, håller med om påståendet att ”våldsbejakande extremism är ett stort problem i Landskrona”. Dock är det 19 personer som svarar ja på frågan om de under de senaste 12 månaderna stött på individer som sympatiserar med våldsbejakande extremism och då är det oftast islamistisk extremistmiljö och högerextrem vit makt-miljö som det gäller.

– Polisen har svarat på detta också och de ska ju ha viss kännedom. När jag får veta det, så känner jag mig trygg att de också genom vissa underrättelserapporter har koll på eventuella individer som har de här åsikterna, säger Annika Persson och fortsätter:

– När man gräver djupare så verkar det som att det mesta rör sig om ritade hakkors på skolor och så. Det kan vara allvarligt, hakkors är förbjudet som symbol, men det kan också vara ungar som klottrar utan bättre vetande, säger hon.

Lokaltidningen har tidigare skrivit om hur Landskrona stad förbereder sig för en kvinnlig IS-resenärs eventuella återkomst till Landskrona. Det finns ännu inga besked om hon är på väg tillbaka eller inte, berättar Annika Persson.

– Det kommer i så fall via Säpo eller via polisen till kommunen. Som jag förstått det så är det förfärliga förhållanden som människor sitter i därnere, men det är också väldigt svårt att ta sig ur de förhållandena, om man saknar identitetshandlingar och resedokument, säger hon.

Nästa år är tanken att Landskrona stad följer upp enkäten med en ny.

Det var 2015 som Landskrona stad började ta fram rutiner och riktlinjer för hur de ska arbeta förebyggande i frågan om våldsbejakande extremism. Det finns också en arbetsgrupp mot våldsbejakande extremism i kommunen, med bland annat polisen.

Våldsbejakande extremism

I Sverige finns det tre typer av våldsbejakande extremism, enligt Säpo: den vänsterextremistiska autonoma miljön, den högerextremistiska vit makt-miljön, och den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön. Enligt rapporten som Landskrona stad tagit fram så är det de två sistnämnda som man kunnat märka av i Landskrona.

Publicerad 05 July 2019 14:15