Jörgen Svensson var en av de 16 som gick på glödande kol på stranden Halvmånen i tisdags.

Jörgen Svensson var en av de 16 som gick på glödande kol på stranden Halvmånen i tisdags. Foto: Niclas Lundblad

Het upplevelse på stranden Halvmånen

”Man vågar göra något som är obekvämt”

LANDSKRONA.

En av de hetaste aktiviteterna under ”Sommar i Lagunen” kan nog sägas vara att gå på glödande kol. I tisdags stod glödvandring på sommarprogrammet på Halvmånen.

Av
Jonas Lundin

– Det var 16 tappra själar som under två och en halv timme var med om en fantastisk upplevelse. Man kan inte bara tända en brasa och gå ut och gå på kolen. Det krävs lite mental uppladdning också, säger Niclas Lundblad, projektledare för ”Sommar i Lagunen”, Landskrona stads satsning på aktiviteter vid stranden Halvmånen och skejtparken Lagunen i sommar.

Det var erfarna glödvandraren Rolf Beckman, som ledde tisdagens övningar. Efter några inledande ord om bland annat glödvandringens historia och hur det går till, så tände gruppen elden tillsammans.

Deltagarna gick runt, som kring en lägereld, med rytmiskt ackompanjemang med trummor. Den som ville kunde då lämna cirkeln och gå över glödbädden.

– Alla 16 gick och ingen brände sig. De var helt galet lyriska, de som gick. De gick varsina tre gånger.

Själv har Niclas Lundblad provat på glödvandring vid flera tillfällen.

Vad är grejen med glödvandring tycker du?

– Att släppa kontrollen på något vis. Man vågar göra något som är lite obekvämt. Hjärnan säger nej, nej, nej, så ska man inte göra och så gör man det ändå. Det är en endorfinkick och man mår mycket bra efteråt.

Det blir glödvandring även nästa år på Halvmånen, utlovar han.

Publicerad 11 July 2019 16:09